Täna on võimalik laenulepingut sõlmida kuni 40 aastaks. On loomulik, et sellise pika aja jooksul võib inimese elus tulla ette palju muudatusi. Muutunud olukord toob sageli kaasa vajaduse ostetud kinnisasja müümiseks ja laenu ennetähtaegseks tagastamiseks. Või on laenuvõtja majanduslik olukord, näiteks pärandi saamisega, oluliselt paranenud ja laenuvõtjal tekib soov laenujääk kas täielikult või osaliselt pangale tagasi maksta.

Kui paljud aga teavad, et laenu täieliku või osalise ennetähtaegse tagasimaksmise soovist tuleb pangale ette teatada vähemalt kolm kuud. Kindlasti räägiti sellest laenulepingu sõlmimisel, kuid aastate möödudes on see ununenud ja lepinguid ning nende juurde kuuluvaid tüüptingimusi inimesed sageli ei loe.

Olgem ausad, nii lepingud kui tüüptingimused on koostatud keerulises juriidilises keeles ja nendest arusaamine on tavainimese jaoks ka paras pähkel.

Vaatamata sellele, kehtib etteteatamistähtaeg kõigile laenuvõtjatele, sõltumata laenu andnud krediidiasutusest. Selline nõue ei tulene mitte pankade vahelisest kokkuleppest vaid võlaõigusseadusest.

Loe artiklit edasi kinnisvaraportaalist Kv.ee.

Allikas: Raid & Ko Kinnisvara