Töötuna ei jõua varsti eluasemekulusid kanda ja soovin osa korterist välja üürida. Kui seda teen, kas siis kaotan töötu abiraha? Maamaksusoodustuse? Kas kodulaen kvalifitseeritakse mingiks muuks laenuks? Kas korteri müügi korral pean tasuma tulumaksu?

Kahjuks ei ole küsimuses täpsustatud, kas saadava abiraha näol on tegemist töötuskindlustustoetuse või töötutoetusega. Töötuskindlustustoetust üüritulu saamine ei mõjuta. Töötutoetuse saamise korral mõjutab toetuse saamist üüritulu suurus. Üle 65 euro suuruse üüritulu korral, tuleb sellest teavitada töötukassa vastavat spetsialisti ning üüritulu saamise perioodiks toetuse saamine peatatakse.

Maamaksust on vabastatud need isikud, kes 1. jaanuari seisuga on kantud omanikena kinnistusraamatusse ja kelle elukohaks on rahvastikuregistri andmetel nimetatud kinnisasi. Maksuvabastuse eelduseks on, et omand asub elamumaal, mille suurus ei üle Tallinnas 1 500 ruutmeetrit ja mujal 2 hektarit.

Kodulaen pandiks oleva eluruumi üürile andmise tõttu mingiks muuks laenuks ümber ei kvalifitseeru. Küll aga tuleb üürile andmise kavatsusest panka kindlasti teavitada ja laenulepingu tingimustes pangaga kokku leppida.

Maksumaksja elukoha müügist saadud tulu tulumaksuga ei maksustata juhul kui: võõrandatud eluruum oli maksumaksja alaline elukoht. Siinjuures tasub märkida, et nimetatud tulumaksu vabastust saab kasutada maksumaksja üks kord kahe aasta jooksul ühe eluruumi suhtes. Kui eluruumi kasutati samaaegselt selle elukohana kasutamisega ka muul otstarbel, rakendatakse maksuvabastust proportsionaalselt elukohana ja muul otstarbel kasutatud ruumide pindala suhtele.

Loe pikemat intervjuud Evi Hindperega täna Delfist!