Riigikogu EL-i asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson ning rahanduskomisjoni esimees ja EL-i asjade komisjoni liige Taavi Rõivas kohtusid täna Toompeal europarlamendi liikme Edward Sciclunaga, kes on Eesti eurole ülemineku raportöör Euroopa Parlamendis.

„Aastatel 2006-2009 Malta ettevalmistusi euroalaga ühinemiseks nõustanud Scicluna kinnitas, et tema raporti tekst saab olema lühike ning selle heakskiitmine leiab rahanduskomisjonis aset 2. juunil. Scicluna ei avaldanud arusaadavalt oma raporti detaile, kuid samas ei viidanud ta ka ühelegi takistusele, mis välistaks Eesti liitumise eurotsooniga,“ märkis Mihkelson.

Mihkelson tutvustas kohtumisel Eestis euro kasutuselvõtuks astutud samme, samuti juhtis ta tähelepanu avaliku arvamuse positiivsele hoiakule. Rõivas selgitas riigi eelarvepoliitikat ja märkis, et eesmärgiks on võetud tasakaalus eelarve. Vaatamata praegusele defitsiidile soovitakse Rõivase sõnul jõuda lähiaastatel taas ülejäägiga eelarveni.

Scicluna ütles, et homme avaldatav Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga otsus Eesti eurokõlbulikkuse kohta otsus on sisuliselt deklaratiivse sisuga. Selles on kirjas, kas Eesti on täitnud eurole üleminekuks vajalikud kriteeriumid ja kas riigi rahanduspoliitikat hinnatakse jätkusuutlikuks. „Täiendavate tingimuste või poliitiliste kaalutluste lisamise antud otsuseprotsessi Scicluna välistas. See aga tähendab meile eeldatavalt positiivset sõnumit,“ märkis Mihkelson.

„Loomulikult ei tähenda homne päev veel lõppotsust, sest rahandusministrid kogunevad komisjoni ja keskpanga raportit arutama 7. ja 8. juunil. Viimase ja lõpliku otsuse vahetuskursi (mis on kehtiv Eesti krooni ja euro vahetuskurss) ja ülemineku kuupäeva (1. jaanuar 2011) kinnitamiseks teevad Euroopa Liidu rahandusministrid 13. juulil,“ selgitas Mihkelson.