Täna sain järjekordse telefonikõne murelikult inimeselt, kes tahtis nõu küsida ettevõtluskonto teemal. Kui siiani on helistajateks olnud peamiselt Töötukassa kliendid, siis seekord oli helistajaks ühe päevakeskuse töötaja. Nimelt tuli tema abi paluma üks vähenenud töövõimega isik, kellele Töötukassas olevat soovitatud, et tehku omale ettevõtluskonto, siis ei pea käima igal kuul Töötukassas allkirja andmas. See inimene ei saanud isegi aru, mida see ettevõtluskonto tähendab, aga kuna talle seda soovitati, siis palus ta päevakeskuses selle avamiseks abi.

Õnneks oli päevakeskuse töötaja nii palju teadlik, et talle ei tundunud selline soovitus Töötukassa poolt eriti adekvaatne. Nimelt polnud nende kliendi näol tegemist ettevõtjaga ega ka inimesega, kes tahab ettevõtjaks hakata. Tegemist oli töötuga, kellele soovitati ettevõtluskontot vaid sellepärast, et siis on temal kui vähenenud töövõimega isikul toetuse saamiseks aktiivsusnõue täidetud, riigilt raha laekub ja Töötukassa konsultandid saavad järjekordse kliendi kaelast ära. Töötu ei pea enam allkirja andma tulema ja Töötukassa ei pea temaga enam tegelema. Mugav lahendus kõigile?

Head Töötukassa töötajad! Ettevõtluskonto on mõeldud selleks, et tegelda ettevõtlusega! See pole mõeldud lahendamaks vähenenud töövõimega isikute aktiivsusnõude täitmise probleeme ega ka Töötukassa töötajate igapäevaelu kergendamiseks. Soovitada töötule, kes juba eos teab, et mingit raha tal sellele kontole laekuma ei hakka, ettevõtluskonto avamist, on inetu nii meie riigi kui ka panga suhtes. Töövõimetoetuse saamiseks kehtestatud aktiivsusnõue on siiski selleks, et inimesed tööturul aktiivsed oleksid, mitte ei istuks tegevusetult kodus. Aktiivne on inimene siis, kui ta kusagil töötab või õpib. Ettevõtluskonto omamine ei muuda neist kedagi aktiivseks ega lahenda probleeme vähenenud töövõimega isikute töölevõtmisel.

Ja siis veel LHV pank, kes on investeerinud ettevõtluskonto rakendusse, kui ükski teine pank seda teha ei tahtnud. Kas keegi tõesti arvab, et LHV on õnnelik nende massiliselt avatavate tühjade ettevõtluskontode üle? Ma saan aru, et peale iseenda südametunnistuse ei saa praegu keegi keelata selliseid ilma käibeta kontosid avamast, aga kas oleks palju paluda, et vähemalt meie Töötukassa ametnikel see südametunnistus tekiks?

Mikroettevõtjad on palju aastaid oodanud, et tekiks mingi soodsam võimalus ettevõtlusega tegelda. Nüüd on see meil lõpuks ettevõtluskonto näol olemas, aga ma kordan veel kord – see võimalus ei ole mõeldud neile, kes ettevõtlusega ei tegele! Kui Töötukassa konsultandid jätkavad vähenenud töövõimega inimestele selle konto avamise soovitamist ilma, et nende kliendid üldse kavatseksid ettevõtjaks hakata või veelgi hullem, üldse mõistaksid, mis see ettevõtluskonto selline on, siis teevad nad karuteene kõigile neile mikroettevõtjatele, kes ettevõtluskonto võimalust ausal viisil kasutavad. Täna ei ole riik kehtestanud ettevõtluskontole käibepiiri, millest alates vähenenud töövõimega isikutel aktiivsusnõue täidetud oleks, aga kui nii massiliselt seda piirmäära puudumist ära kasutatakse, siis võib see ühel hetkel tulla. Kas tõesti on nii raske jääda eetiliseks ja mitte ära kasutada olukorda, et täna käibepiirmäära veel ei ole? Jätkates tühjade ettevõtluskontode avamist, tekitame me olukorra, kus ühel hetkel otsustab riik sekkuda ja teha ettevõtluskonto kasutamise kord rangemaks. Ja siis on juba hilja kahetseda.

Head Töötukassa konsultandid! Meie, mikroettevõtjad, teenime koos kõigi suuremate ettevõtjatega Eesti riigile maksuraha, millest teile palka makstakse. Palun ärge soovitage ettevõtluskonto avamist neile, kes ettevõtjad ei ole! Te tekitate sellega olukorra, kus meiesugustel väikestel ettevõtjatel võib minna uuesti raskemaks nii maksude deklareerimine kui nende maksmine. Sest teie soovitatud libakontode avamine võib just selleni lõpuks viia.