Eleringi teatel toimib Eesti elektri ülekandesüsteem koos ülepiiriliste ühendustega Soome ja normaalrežiimis, erakorralisi piiranguid ühendustel ei ole.

24. augustiks NordPool Spotile (NPS) jaotamiseks antud süsteemidevahelised ülekandevõimsuse kogused olid plaanipärased ega erinenud eelnevate päevade omast. Planeerituga võrreldes toimus eile Balti Elektrijaama 12. plokki avariiline seiskumine, mille läbi kaotas Eesti elektrisüsteem lisaks viiele planeeritud remondis olevale Narva elektrijaamade plokile veel ca 160 MW tootmisvõimsust.

Viimastele kuudele traditsiooniliselt on Läti ja Leedu elektrisüsteem sügavas importrežiimis, täna ulatub defitsiit ca 30% ja 60% vastavate süsteemide tarbimiskoormusest. Antud defitsiidi katteks tehti Estlink hinnapiirkorda suur hulk ostupakkumisi väljastpoolt Eestit. Koos elektri müügipakkumiste vähenemisega Eestis tekkis ülekandevõimsuste puudujääk Estlink1 kaablil Eesti-Soome vahel. Turule ei saanud tulla madalama hinnaga müügipakkumised Soomest.

Elektriturul tekkis olukord, kus ostupakkumisi oli rohkem, kui müügipakkumisi ning elektri hinna kujunemisel ei lõikunud viie tunni jooksul nõudlus- ja pakkumiskõverad enne, kui tuli ette nö süsteemi piirang ehk maksimumhind. See on NPS pakkumiste esitamise süsteemis NPS SESAM 2000 eurot MWh-st.

Eleringi hinnangul näitab tekkinud olukord selgelt, kuivõrd olulised on analoogsete anomaaliate vältimiseks kogu regioonile täiendavad ühendused, tootmisvõimsused ja ühtse Põhja-Balti turu tekkimine.