Aktsiaturud on ülipopid ning Ameerika majandusel läheb väga hästi, aga Barack Obama teenistus on kümnendi väiksem.

Ta teenis 2014. aastal 477 383 dollarit. Obama tegi deklaratsiooni koos abikaasa Michellega. Riigi esimene paar maksis föderaalvalitsusele 93 362 dollarit makse. See teeb maksumääraks 19,6%. Lisaks maksid nad Illinoisi osariigile 22 640 dollarit makse, mis teeb maksumääraks 4,7%. Kokku teeb see siis 24,3%.

See on USA mõistes väga väike protsent. Seda seetõttu, et nad andsid 15% oma tuludest heategevuseks. Kokku 70 712 dollarit 33 erinevale asutusele. Muide 200 dollarit sai ALSi fond - Obama keeldus eelmisel aastal kuulsas jääämbri väljakutses osalemast.

Asepresident Joe Biden ja tema abikaasa dr. Jill Biden teatasid, et nende ühine tulu on 388 844 dollarit. Bideni põhipalk on 230 000 dollarit aastas.

Milline on aga olnud Barack Obama teenistus viimasel 11 aastal.

Miks on siis tema tulud kokku kuivanud? Aga sellepärast, et keegi ei osta enam tema raamatuid.

Valdav osa Obama tuludest on tulnud raamatumüügist. Alates 2000. aastat on ta teeninud veidi üle 20 miljoni dollari ning umbes 15 sellest on tulnud raamatute eest.

Tema rahaline seis paranes esimest korda oluliselt, pärast seda, kui ta 2004. aasta Riiklikul Demokraatide Konverentsil kõne pidas. Tema tuntus kasvas ning paralleelselt hakkas hästi müüma ka tema 1995. aastal kirjutatud raamat „Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance". Tema teine raamat „Audacity of Hope" tuli välja 2006. aastal ning seda saatis meeletu edu. Selle tõttu kasvas 2007. aastal mehe sissetulek hüppeliselt, ta teenis üle 4 miljoni dollari. Siis tulid juba valimiskampaania, valimised ja võit. Samal ajal müüdi ka raamatuid.

Tänaseni teenib mees iga kõva kaanega raamatu müügist 3,75 dollarit ning pehme kaanega raamatu müügist 1,12 dollarit. Presidendiks oleku ajal ei tohi ta tulu toovates kõrvalprojektides osaleda. 2016. aastal lõppeb tema teine ametiaeg. Seejärel võib vaid ette kujutada, millist tormi hakkavad talle jooksma kirjastajad.

Georg W Bush sai pärast presidendiperioodi 7 miljoni dollarilise raamatutehingu. Bill Clintonile kuulub rekord 15 miljoniga. Muide, Bushi raamatuid müüdi imekombel isegi rohkem.

Obama ise hindab oma varade väärtuseks täna 12 miljonit dollarit. Kui ta enam president ei ole, siis hakkab ta alles õiget raha teenima. Clintonid olid kohe pärast Billi lahkumist peaaegu pankroti äärel, aga pärast seda on mees üksinda teeninud üle 100 miljoni dollari. Osalt raamatute müügi tõttu, aga eriti kõnede pidamisega. Eks me tea omast käest, kui karismaatiline kõnemees Obama on. Seega võib eeldada, et ka temal hakkab tulevikust rahalises mõttes väga hästi minema.