Ise oma varanduse teeninud miljardärid ei saa olla rumalad inimesed. Pigem vastupidi. Neid iseloomustab nutikus ja kavalus. 50-aastane Dell on üks sellistest tegelastest.

2011. aastal ostis mees vaikselt 80 miljoni dollariga kokku väikeseid kohalikke telekanaleid. Seda tegi ta oma investeerimisfirma MSD Capital kaudu. Nende seas olid näiteks hispaaniakeelne Azteca America ja New Yorgis baseeruv Korea telekanal.

Lisaks ostis ta 11 Pittsburghis levivat jaama. MSD Capital lõi omakorda firma OTA Broadcasting, et neid telekanaleid hallata. Pealtnäha tundub veider panna raha suvalistesse telekanalitesse, mil ei ole just palju vaatajaid. Kui aga süveneda, siis näeb, miks Dell selle sammu astus.

Nimelt on suurtel teenusepakkujatel vaja suuremas mahus sagedusi, et aina kasvavat nõudlust täita. Kohalike kanalite kokku ostmine on populaarne samm. Delli otsus võib niisiis juba selle aasta lõpus tuua kenakese kasumi, kui litsentsid taas oksjonile lähevad.

Kui palju Dell teenida võiks? Nende poolt kokku ostetud kanalite sageduste mahtu hinnatakse 4 miljardi dollari vääriliseks. Oksjonit korraldatakse niiöelda Hollandi stiilis. See tähendab, et alustatakse kõige kõrgemast võimalikust hinnast ning hakatakse seda siis vaikselt langetama, kuni leidub ostja.

Isegi kui Dell saab lõpuks vaid neljandiku 4 miljardist dollarist on tehtud väga kasumlik investeering.