Shaul Nakash (30), maailma suurima teksatööstuse Jordache president, otsib Tallinna kinnisvaraturul magusaid rahapaigutamise võimalusi.

Esimene ost oli mullu Narva mnt 63 – ligi hektariline kinnistu Kadriorus. Esimeste ostude hulgas on ka korterid vastvalminud Liivaoja elurajoonis. Ent need ei jää viimasteks, kinnitavad moeärimehe esindajad.

Juudi päritolu Shaul Nakash on 1979. aastal Jordache’i asutanud Nakashite perekonna nii-öelda teise generatsiooni mees. Jordache toodab lisaks näitlejatar Elizabeth Hurley reklaamitavale oma teksabrändile veel selliste kuulsate kaubamärkide nagu Blue Star, Levi’s ja Tommy Hilfiger toodangut. Firma ise jahvatab aastas oma masinast läbi umbes 6,5 miljardit krooni. Shaul Nakash aga on isiklikult läbi aastate USA-s toetanud demokraatide valimiskampaaniaid.

Pilvelõhkujad ja kuurortid

Ent sellega Nakashite äriimpeerium ei piirdu. Neile kuulub veel sadade korruste viisi pilvelõhkujaid USA-s New Yorgis, Chicagos, Bostonis. Lisaks “tagasihoidlikult” kuurortlinn Galilea mere ääres, hotellid Floridas, New Jersey’s ning Iisraelis Eilatis, seitse restorani New Yorgis, mõned lennufirmad ning isegi oliiviõlitööstus. Ja nii edasi.

Ning nüüd on siis Nakashid avastanud väikese Eesti, õigemini on seda teinud Shaul Nakash, kes on siin viimaste aastate jooksul kaks korda ka ise kohal käinud. Viimane kord paar kuud tagasi, temaga siin seotud firma OÜ Felemin osanike koosolekul. Külastas ka rabi. Esimene kord aga eelmisel aastal, vaatamas, mis riik see selline on, kuhu oma raha paigutab. “Ilus maa, ilusad inimesed,” on ainuke kommentaar, mis Ärilehel õnnestus suure vaevaga miljardärilt Eesti kohta saada.

Et Nakashi päevad mööduvad moetööstuses modellide käevangus, kamandab tema raha Eestis perekonnatuttav Uriel Ben-Hanan koos advokaatidega büroost Luiga Mody Hääl Borenius. Firmast OÜ Felemin, millest pool kuulub Nakashile, on Ben-Hananil pea sama suur osalus. Ent ka temal on ärihuvid mitmel pool maailmas, sealhulgas Iisraeli kinnisvaraturul.

Hea suhtumine

Arvatakse olevat kaks kaalutlust, miks juudi ärimehed on valinud investeerimiseks just Eesti, aga mitte näiteks Läti või Leedu. Esiteks pole Eestis ajalooliselt kunagi juutidesse halvustavalt suhtutud. Ning teiseks on Eesti kiiresti arenev Euroopa turg.

Iisraeli kodanik Ben-Hanan viibib tihti Eestis ning majandab siinset paari töötajaga kontorit, mille ülesandeks on põnevaid võimalusi raha paigutada ning investeeringuid hallata.

Ja eesmärk ei ole mitte pelgalt spekulatiivne ost ja müük, vaid Ben-Hananil on mõttes ka lausa kinnisvara arendama hakata. Arvestades Felemini investorite tausta, ei tohiks rahalised võimalused siin piirajaks olla, vaja ainult arendajatest küllastunud turult häid projekte leida.

Tagantjärele arvatakse Feleminis, et Narva mnt 63 oli hea ost, sest vaid mõned kuud pärast seda ostis Arco Vara enampakkumise võitjana kõrvaloleva 4,8-hektarilise tivolile kuulunud kinnistu 251 miljoni krooniga, mis tõstis ka Felemini krundi hinna lakke. Tõsi, nüüd on Nakashi firma talle kuulunud Narva maantee kinnistu hinnatõusu viljad juba ära lõiganud, kinnistu on müüdud ja selle ühes osas ehitab Skanska uut korterelamut.