Janus Henderson teatas täna, et veteranist võlakirjafondijuht Bill Gross, kes liitus varahaldusfirmaga 2014. aasta lõpus, läheb pensionile ning keskendub oma isiklike varade juhtimisele ja heategevusele.

Bill Grossi võlakirjafondil pole viimased aastad kergete killast olnud. Kehv tootlus tõi kaasa investorite poolt raha väljatõmbamise.

„Olen ligi pool sajandit vahtinud arvutiekraane ja ärganud üles keset ööd, et vaadata Aasia ja Euroopa finantsturge,“ ütles täna Gross Bloomberg TV-le. „Mul on nüüd mõned Super Bowli piletid. Nüüd on aeg nautida ja olla koos perega.“

Pimcos olles töötas ta välja võlakirjade kogutootluse strateegiad. 1987. aastal asutatud ja Grossi juhitud Pimco kogutootluse fond kerkis 2013. aasta tipus ligi 300 miljardi dollarilise mahuga fondiks.

„Ma olen väga uhke oma kogutootluse kontseptsiooni üle,“ märkis Gross. „Me liikusime innovatiivsetesse varadesse nagu hüpoteekvõlakirjad, finantsfutuurid ja inflatsiooniga seotud tootlusega võlakirjadesse. Mul oli suurepärane karjäär. Olen selle üle uhke.“

Bill Gross on tuntud filatelist, kes on aastaid müünud oma haruldaste markide kogusid. Alles mullu otsustas ta ootamatult taas müüa osa oma hiiglaslikust haruldaste markide kogust, kirjutas Handelsblatt.

Septembris Siegel Auction Galleries müügile tulev esimene osa USA haruldaste markide kollektsioonist võib sisse tuua 9,1 miljon dollarit, kirjutas WSJ.com.

Seekord müüakse USA margiharuldusi. „Siit võib tulla müügirekord,“ ütles oksjonimaja juht Scott Trepel. Esimene osa USA maergiharulduste kogust tõi kaasa 10 000 000 dollarilise oksjonikäibe.

74-aastane Wall Streeti ikoon on aastaid oma margikogu müünud.

2007. aastal müüs ta Briti haruldaste markide kogu 10,5 miljoni USA dollari eest.

„See oli üle ootuste,“ ütles ta Bloombergile. „Neljakordne kasum – parem kui aktsiaturg.“

Ta ostis antud margid valdavalt alates 2000. aastast umbes 2,5 miljoni dollari eest.

2005. aastal sai Gross tuntuks sellega, et vahetas kolme miljoni dollari eest ostetud tagurpidi trükitud lennukitega USA markide nelikploki USA haruldaseima margi vastu, milleks on ühe sendine 1868 sinise Z Grill-margi vastu. See oli ainus mark USA 19. sajandi mark, mis oli tema kogust puudu. Sellest margist on teada ainult kaks eksemplari, millest üks on muuseumieksemplar. See tähendas, et peale muuseumi ja Grossi ei ole mitte kellegi võimalik saada kokku täieliku USA 19. sajandi margikogu.

Ajakirja Forbes andmetel ulatub Grossi rikkus 1,5 miljardi dollarini. Gross kulutas alates 1990ndate algusest haruldaste markide ostmisele enam kui sada miljonit dollarit, uurides enne haruldaste markide ajaloolisi hindu, konstrueeridest oksjonikataloogidest saadud andmetest aegread, nagu ta analüüsib võlakirju. Tema jaoks oli otsustava tähtsusega osta marke hästi.