Lääne-Harju vallavolikogu andis täna pressiteate vahendusel teada, et algatas eelmise aasta 23. juulil kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu eesmärgiga leida valla territooriumil sobivaim asukoht metanoolitehase ja selle toimimiseks vajaliku taristu rajamiseks vastavalt planeeringust huvitatud isiku, Šveitsi ettevõtte Larkwater Group SA taotlusele.

Lääne-Harju vallavalitsus sõlmis planeeringust huvitatud isikuga mullu 29. juulil ka planeeringu läbiviimiseks vajalike tegevuste finantseerimise lepingu. Selle järgi võttis tehast kavandav arendaja enda kanda eriplaneeringu koostamise ja planeeringu elluviimisega kaasnevate keskkonnamõjude hindamise kulud.

Ühtlasi kohustus vallavalitsus korraldama ja läbi viima planeeringu koostamiseks vajalikke tegevusi, mis ta ka täitis, valmistades ette eriplaneeringu koostamise ja keskkonnamõju strateegilise hindamise riigihanke dokumentatsiooni ning avaldades hanke riigihangete registris mullu 30. septembril.

Arendaja jättis arve pärast korduvaid meeldetuletusi maksmata

Mõned kuud hiljem, 3. detsembril tunnistas Lääne-Harju vallavalitsus edukaks hankepakkujaks OÜ Hendrikson & Ko. Hankelepingu sõlmimiseks vallavalitsuse, töövõtja ja arendaja vahel esitas vallavalitsus planeeringust huvitatud isikule ja selle rahastajale Larkwater Group SA-le 17. detsembril ka arve deposiidikande tegemiseks tähtajaga 20. jaanuar 2020.

Ettevõte aga arvet ei tasunud, vaid tegi 24. jaanuaril ettepaneku asendada finantseerimislepingu järgne huvitatud isik Šveitsi ettevõtte Larkwater Group SA Eestis registreeritud ettevõtte Larkwater Holdings LTD OÜ vastu. Muudatus jõustus lepingu allkirjastamisel 3. veebruaril. Samal päeval edastas Lääne-Harju vallavalitsus arendajale arve deposiidikande tegemiseks tähtajaga 8. veebruar 2020.

Kuna ka pärast finantseerimistehingu partneri välja vahetamist ei ole arendaja vaatamata korduvatele meeldetuletustele arvet tasunud, siis otsustas Lääne-Harju vallavalitsus arendajapoolse finantseerimiskohustuse täitmata jätmise tõttu eriplaneeringu koostamise lõpetada.

„Hankelepinguta pole võimalik reaalsete planeeringutegevustega alustada ning hankelepingu sõlmimise eelduseks oli vallavalitsuse kasuks panga garantiikirja esitamine või deposiidi kandmine eriplaneeringuga seotud kulude katteks," selgitas otsust Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat. Otsuse lõpetada kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu menetlus teeb Lääne-Harju vallavolikogu eeldatavalt oma järgmisel istungil maikuus.

Omavalitsusjuhi hinnangul pole arendaja valmis ega võimeline kandma planeeringu koostamise ja planeeringu mõjude hindamisega kaasnevaid kulusid. Planeeringu koostamise lõpetamine annab aluse tühistada ka huvitatud osapoolega sõlmitud finantseerimise kokkulepe ning eriplaneeringuga seotud hankemenetlus.

Kummaline saaga

Eelmisel suvel Paldiskis toimunud piirkonna ärivõimalusi tutvustaval konverentsil säras ka Juha Mikkonen, kes teatas, et Larkwater Group plaanib sinna metanoolitehase ehitamist. Nii poliitikud kui kohalikud ettevõtjad olid väga rahul, kuna nii mastaapseid projekte just tihti Eestisse ei plaanita. Õige pea aga hakkasid meedias ilmuma kahtlused arendaja plaanide tõsiselt võetavuse osas.

Eesti Ekspressi ajakirjanik Sulev Vedler kirjeldas värvikalt, kuidas ta suurinvesteeringut tegema hakkava firma jälgi taga ajas. Kahtlused järjest kuhjusid. Larkwateri ja Mikkoneni maaletooja oli Toivo Asmer, kes mehe siin tähtsate ninadega kokku viis. Väidetavalt valmistas ta siin aasta aega projekti ette, seda tutvustades ja ettevalmistavaid tegevusi tehes.

Siis aga läksid mehed tülli ning Mikkonen teatas, et nõuab Asmerilt 100 000 eurot. Asmeri kommentaar oli, et Mikkonen peab nüüd enda ja projekti maine puhtaks pesema. Ta kinnitas, et tegu ei ole rahapesuprojektiga.

Ärileht on püüdnud pärast seda Mikkoneniga korduvalt intervjuud kokku leppida, kuna tegu oleks Euroopa ühe suurima metanoolitehasega. Ka on selle rajamisel suured summad mängus. Mikkonen vastas alati kirjadele ja lubas, et kohtub ja räägib ning võtab ühendust, kui Eestisse satub.

Kuigi esimesed sellised jutud said räägitud eelmise aasta detsembris, on ta sama lubadust andnud mitmeid kordi, kuid siiani ei ole intervjuud toimunud. Kas pole mees Eestis käinud või oligi kogu lugu algusest peale mäda? Lääne-Harju vallavalitsuse tänase teate põhjal tundub, et tõenäoline on just viimane variant.

Muide, miljarditehast teha sooviv Larkwater Holding LTD OÜ-l on kehtiv maksehäire, mille näol on tegu info- ja sideteenuste arvega, mis on vähem kui 30 eurot. Miljarditehase planeerijal on mobiiliarve maksmata jäänud.