Panamas tegutsevast õigusfirmast Mossack Fonseca lekkinud andmed paljastavad mitmete riigijuhtide, sealhulgas Vladimir Putini lähikondsete, rahvusvaheliselt tuntud kurjategijate ning paljude prominentide salajased varad.

Mossack Fonsecast lekkinud 11,5 miljonist dokumendist ligi pooled on e-kirjad. Peale nende on lekitatud firmadokumente, pangaandmeid, kohtuotsuseid, passikoopiaid jne, kirjutab Yle.

Lisaks Panama firmadele on leke paljastanud Bahamas, Seišellidel, Briti Neitsisaartel, Niues ja Bermudas registreeritud firmasid. Just sealsete firmade varadele oli maksuametnikel kõige raskem ligi pääseda.

Lekkinud 11,5 miljonit maksudokumenti mitu kuud uurinud ajakirjanike hinnangul on tegu maailma seni suurima andmelekkega, mis on umbes 1500 korda suurem 2010. aastal avalikuks saanud diplomaatiliste dokumentide lekkest Wikileaks.

Avalikuks saanud dokumentide seas tuli ilmsiks 140 prominendi nimi. Neist 12 on endised riigipead või ministrid, peale nende on seal hulk mõjukaid ametnikke.

Suurem osa neist on pärit araabiamaadest, ent teiste seas on maksuparadiisi abi kasutanud Islandi praegune peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Ta asutas firma Briti Neitsisaartele, ent ei teavitanud sellest avalikkust.

Venemaa presidendi Vladimir Putini enda nime maksuparadiisi registreeritud firmade omanike seas ei ole, küll aga tõendavad dokumendid, et tema lähikondsetel on maksuparadiisides firmade võrgustik.

Lekkinud dokumentide hulgast leiab sadu soomlaste nimesid - väikeettevõtjaid, suurinvestoreid, tippsportlasi, perekondi, juriste, firmasid, kuriteo eest süüdi mõistetud isikuid. Dokumentide andmeil on neil registreeritud firma maksuparadiisis.

Võimalik maksudest hoidumine pole ainud maksuparadiiside probleem. Panga- ja ärisaladus aitab kurjategijatel peita oma vara ning varjata raha kuritegelikku päritolu. Panamast lekkinud andmed räägivad, et Mossack Fonseca klientideks on ka kuritegelike organisatsioonide liikmed. "Ehtsad kurjategijad, nagu relvakaupmehed, uimastikaupmehed ja maffiabossid," rääkis ajalehe Süddeutsche Zeitung uurimisrühma juht Bastian Obermayer.

Miljoneid dokumente on uurinud sajad ajakirjanikud üle kogu maailma, teiste seas osaleb projektis Soome rahvusringhääling Yle.