Tänavu saab täis 2006. aastal Soomes seadusega kehtestatud kümneaastane paberkandjal aktsiate elektroonilises registris registreerimise tähtaeg. Soome parlamendi majandustoimkonna juhi Kaj Turuneni hinnangul on registreerimata aktsiaid Soomes ligi 500-700 miljoni euro väärtuses, vahendas Soome rahvusringhääling Yle.

Eriti puudutab see just nn rahvaaktsiaid, nagu näiteks Sampo OY, mille paberkandjail aktsiaid on hinnanguliselt vahetamata veel umbes 300 miljoni euro väärtuses.

Soome aktsiainvestorite keskliidu analüütiku Henri Huovineni sõnul peab Turuneni hinnang üldjoontes paika. "Paberkujul aktsiaid on eriti vanadel inimestel ja pärandvara seas. Osa aktsiaid on hävinud ja osa aktsiaomanikke ilmselt isegi ei tea oma omandusest midagi," ütles ta Yle-le.

2001. lõppes ühe soomlaste lemmikaktsia Nokia paberkandjal aktsiate elektrooniline registreerimine. Toona jäi vahetamata ja liikus firma omandisse 42 miljoni euro eest aktsiaid.

Tegevus ja tähtaeg aktsiate vahetamiseks on pea iga ettevõtte puhul erinev, teatas Yle. 2006. aastal kehtestatud seaduse kehtivusajal aktsiate registreeerimise süsteemiga liitunud ettevõtetel on tähtaeg kümme aastat, misjärel ettevõte saab kuulutada registreerimata aktsiad enda omaks. Huovineni sõnul tasub igal juhul pärast paberaktsiate avastamist võtta ühendust neid väljastanud ettevõttega.

Telekomifirma Elisa juriidilise osakonna juhi Anne Vainio sõnul on paberaktsiate probleem firmale tuttav. Elisaga on aegade jooksul liitunud mitu väiksemat firmat ning nende aktsionäre ilmub ikka ja jälle välja. Elisa selgroo moodustanud omaaegse Helsingi telefoniühistu aktsiate ümbervahetusaeg lõppes augustis; neid jäi vahetamata ligi nelja miljoni euro eest ning parasjagu on menetluses nende aktsiate ülekandmine Elisale.

Teema päevavalgele toonud parlamendisaadik Kaj Turunen esitas ühtlasi seadusemuudatuse, millega taotletakse kas registreerimata aktsiate ülekandmist väärtpaberikeskuse erikontole või ümbervahetusaja pikendamist.