Euribori kiire tõusu tõttu tuleb 2004. aastal laenu võtnul maksta praegu laenuvõtmise ajaga võrreldes 1640 krooni võrra suuremat kuumakset, kui laenuintress pole fikseeritud.

11. detsembril tõusis Euribor viimase seitsme aasta kõrgeima tasemeni – 4,881 protsendini. “Kui laenujääk on üks miljon krooni, siis intressimäära tõus 5,5 protsendilt kuuele protsendile tooks kaasa umbes 417-kroonise intressimakse tõusu ühes kuus,” rääkis Hansapanga pressiesindaja Kristi Künnapas. Täpsemalt tähendab see aga, et senise 4583 krooni asemel hakkab klient nüüd tagasi maksma 5000 krooni.

Kaks tegurit

Euribori langust aga ei tasu Eesti Panga presidendi Andres Lipstoki hinnangul oodata enne, kui maailma majandus maha rahuneb ja stabiilset arengut jätkab. Lähikuudel tema sõnul Euribori taseme langust oodata pole.

“Praeguse Euribori tõusu taga ongi pakkumise suhteline vähesus võrreldes nõudlusega,” ütles Hansapanga vanem-analüütik Maris Lauri.

Samuti tõi ta välja kaks tegurit, millest Euribor sõltub. “Esiteks Euroopa Keskpanga baasintressist, mille osas on ootused turgudel stabiilsed. See tähendab, et baasintress suure tõenäosusega ei muutu, vähemalt mitte oluliselt,” sõnas Lauri ja lisas: “Teine tegur on rahapakkumise ja -nõudluse vahekord. Sellise arengu on tekitanud USA rämpslaenudest põhjustatud kahjud paljude suurte pankade laenuportfellides.”

“Kuna suurema osa Eestis antavate pikaajaliste laenude valuutaks on euro ja laenud on enamasti ujuva intressimääraga, võib arvata, et Euribori muutused mõjutavad enamikku eluasemelaenu klientidest,” tõdes SEB Eesti Ühispanga äriarendusjuht Triin Messimas. “Kui palju täpselt laenulepingu kuumaksed muutuvad, sõltub laenusummast ja -tähtajast, samuti baasintressi muutumise reaalsest kuupäevast.”

Mida kujutab endast Euribor?

•• Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on euro ametlik hind ehk intressimäär üleeuroopalisel pankadevahelisel rahaturul.

•• Pangad arvestavad, et nad saavad võtta laenu Euriboriga, sellest natuke odavamalt või kallimalt. Pangad omakorda pakuvad Euribori ehk ujuvintressiga seotud laenuintressi klientidele tagatisega laenudele.

•• Euribor on euroalal enim levinud pankadevahelise rahaturu intress ja selle tõus tähendab, et laenamine pankadevahelisel turul kallineb. Seega pankadele sellest raha otseselt ei laeku.

•• Lisaks eluasemelaenudele on kuue kuu Euribor üha populaarsem ka autoliisingute puhul. Era-isikutest klientide puhul on enim levinud kuuekuulise Euriboriga seotud laenud.