Vaata hinda ja lepingutingimusi. Kas hinnale lisandub kuutasu?

Elektrimüüja valikul kõige tähtsamad punktid on tariifi hind ja lepingutingimused. Sisuliselt valitakse elektrimüüja näol ainult hinda arvel, kuna elektri edastamise kvaliteedi eest vastutab võrguettevõtja ning lisaks hinnale erinevad tüüptingimused nagu millal esitatakse arve, kas esitatakse ettemaksu arve, kas leping pikeneb automaatselt ja kui sõbralik on klienditeenindus.

Kindlasti tasub tähele panna, kas pakett sisaldab kuutasu või mitte, kuna esialgse odava tariifi taga võib peituda ka kuutasu, mis võib muuta paketi lõppmaksumuse kõrgemaks konkurentide pakutavast.

Mis puudutab paketivalkut, siis avatud turu statistika on seni näidanud, et börsipakett on soodsaim paketivalik olnud - möödunud aastal keskmiselt 5% ja käesoleva aasta 11 kuu statistikale tuginedes tervelt 15% fikseeritud paketist. Periood ei mängi olulist rolli, kuna eratarbijate elektrilepinguid saab enamasti 30-päevase etteteatamisega leppetrahvita lõpetada, seega valida tasuks kõige soodsam periood.

Paketid ja müüjad püsinud samad

Müüjate arv on püsinud praktiliselt sama, paketid on endised ning hinnatasemedki üsna sarnased. Hinnad muutuvad vastavalt turuolukorrale ehk siis vastavalt baashinna (tulevikutehing) kõikumisele nagu ka bensiini hind tanklates oleneb nafta maailmaturu hinnast. Täna võrreldes hindu aastatagusega, võib öelda, et fikseeritud hinnaga lepingud on mõnevõrra soodsamad ning börsimarginaalide osas hinnamuutusi ei ole, kui välja arvata mõned lisandunud uued paketid näiteks Elektrum Eesti ja 220 Energia poolt.

Mida pakutakse lisaks? Vali piletid, ajakirjad, kindlustus...

Kõige suurem muutus turul on pigem seotud lisandväärtuste pakkumusega. Hinnavahed elektriturul on väga väikesed, paketid on sarnased ning eristuda on raske. Sellises turuolukorras on elektrimüüjad hakanud pakkuma lisandväärtusi - näiteks Elektrum Eesti pakub tasuta kodukindlustust, ajakirja tellimust või kinopileteid lepingu sõlmimisel, mille saadav väärtus on oluliselt suurem elektripakettide vahest turul.

Elektrimüügi AS pakub näiteks jäätmeveo ja elektri eest ühist arvet koos soodsa hinnapakkumusega. Antud turuolukorras on see ainuõige tee, kuna elektrimüüjate kasumimarginaalid on väga väikesed ning eristuda pole muudmoodi võimalik.

Lihtne matemaatika näitab, et kui börsipaketi puhul on näiteks 220 Energia marginaaliks 0,24 s/kWh, siis see on elektrimüüja maksimaalne tulu, millest pole maha arvestatud veel ühtegi kulu. Ehk siis antud marginaal on maksimaalne summa, mille raames saab elektrimüüjate pakkumused üldse erineda.

Võrdluseks kõrvale, et viimase 12 kuu kaalutud keskmine börsihind Elektrilevi tüüpkoormusgraafiku järgi koos käibemaksuga on olnud 4,65 s/kWh, mis näitab, et marginaal moodustab ainult 5,2% lõplikust maksumusest. Ehk kui müüjate pakkumised erinevad lausa kuni 50% marginaali näol, siis see Sinu elektrimaksumust mõjutab ainuüksi 2,6% jagu, sest börsihind kõigile on ikkagist sama. Elektripaketi ja müüja valik mõjutab neid tarbijaid, kes elavad juba eramutes, korterite puhul on hinnavahed väga väikesed ning seda on näha ka tarbijate käitumises, et teema jätab külmaks.