Statistikaameti andmetel tõusid hinnad veebruaris kuuga 0,4 protsenti. Aastane hinnatõus aeglustus jaanuari 4,5 protsendilt veebruaris 4,2 protsendini. Eurotsoonis ulatus aastane hinnatõus 2,7 protsendini, teatas rahandusministeerium.

Veebruari hindu mõjutas meil mootorikütuse, toidu ja alkoholi kallinemine ning mobiilside odavnemine. Mootorikütuste kallinemist on põhjustanud eelkõige geopoliitilised pinged ning tarneprobleemid, mistõttu on nafta hind aasta alguses kiirelt tõusnud.

Veebruari lõpus ületas see eurodes mõõdetuna ka 2008. aasta kõrgtaseme.

Toidu hindade tõusu soodustas hoogustunud tarbimine ning toorainete mõningane kallinemine. Inimeste elatustase on paranenud, kuna reaalpalgad pöördusid möödunud aasta teisel poolel tõusule.

Soodsad arengud siseturul on võimaldanud kaupmeestel taastada langusaastate eelse kasumlikkuse.

Alkoholi kallinemise peapõhjuseks oli aktsiisimäära tõstmine 1. veebruarist. Mobiilside hindu on järk-järgult langetatud ning veebruaris olid sideteenused ligi 8 protsenti odavamad kui aasta tagasi.

Veebruari 4,2 protsenti on vastavuses viimaste ootustega. Möödunud aasta suvise prognoosiga võrreldes osutub käesoleval aastal inflatsioon veidi kiiremaks eelkõige kütuste kõrgete hindade tõttu, mis mõjutab Eestit euroalaga võrreldes rohkem.