Eelmisel aastal jätkus kiire väliskülastajate arvu suurenemine. Eesti Panga hinnangul tehti Eestisse ligi 5,3 miljonit reisi ehk 13 protsenti rohkem kui aasta varem, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Suurema panuse väliskülastajate arvu kasvu andsid Venemaa ja Suurbritannia turistid.

Turismiettevõtetes töötavate inimeste arv kasvas aastaga üle 8 protsendi. Sarnaselt teistele näitajatele iseloomustasid kõige positiivsemad arengud majutussektorit, kus töötajate arv suurenes aastaga enam kui kümnendiku võrra.

Arvuliselt loodi rohkem töökohti toitlustussektoris, reisiettevõtetes kasvas hõivatute arv vähesel määral. Tööjõu-uuringu kohaselt, mis hõlmab ka välismaal töötajaid, püsis majutuses ja toitlustuses hõivatud töötajate arv üleeelmise aasta tasemel.

Majutus- ja toitlustussektoris kerkisid ka palgad ning IV kvartalis jõuti Eesti keskmise palgakasvuni. Aasta kokkuvõttes tõusis palk turismi valdkonnas siiski paar protsenti.

Koos töötajate arvu kasvuga suurenesid ettevõtete tööjõukulud enam kui kümnendiku võrra, vaid reisibüroode ja reisikorraldajate tööjõukulude kasv piirdus 4 protsendiga.

Tööjõukulude kasv oli tagasihoidlikum kogukulude ning tulude suurenemisest. Sellest tulenevalt paranesid ettevõtete tööjõu ja kogutootlikkuse näitajad.

Oluliselt suurenesid kasumid nii majutuses kui toitlustuses, kuid seda võrdlemisi madalalt baasilt. Ka reisibüroode kasumlikkus paranes mõnevõrra.

Ettevõtete investeeringud olid üleeelmisest aastast tagasihoidlikumad, ainult reisikorraldajate ja –büroode kapitalimahutused suurenesid.

Vähem investeeriti hoonetesse ja rajatistesse, veidi langes ka teine olulisem investeerimisvaldkond, masinate ja seadmete ning inventari soetamine.

Paremad majandustulemused peegeldusid ka ettevõtete hinnangutes. Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu põhjal oli nii hotellide, restoranide kui turismiettevõtete kindlustunne parem kui eelneval aastal, positiivsemalt eristusid eelkõige hotellid ja restoranid.

2012. aasta alguses olid ootused lähituleviku osas samuti positiivsed.

Eestis tegutseb üle 500 majutusettevõtte, ligi 1500 toitlustusettevõtet ning üle 300 reisibüroo ja –korraldaja.

Ligikaudu 60% turismisektori töötajatest töötab Tallinna ettevõtetes, teistest piirkondadest võib esile tuua Tartut ja Pärnut, kuid turismitööstus on esindatud üle Eesti. Sektori suurimad ettevõtted on TLG Hotell, Premier Restaurants Eesti ja TEZ Tour.