"Kuni elektrituru avamiseni 2013. aastal ka eratarbijale toimub veel väga palju muudatusi elektriturul – käivitub heitmekaubandus uute reeglite alusel, valmivad Estlink2 merekaabel ning Soomes uus tuumajaam. Euroopa Liidu heitmekaubanduse reeglite muutmine ning CO2 kulude lisandumise tõttu alates 2013. aastast tekib surve elektrihinnale, turu avanemise ning Põhjamaade turuga liitmise eesmärgiks on vähendada seda hinnatõusu," sõnas ministeeriumi avalike suhete nõunik Rasmus Ruuda.

Elektrituru avamise kohustuse võttis Eesti endale liitudes Euroopa Liiduga. 2010. kevadel avanes elektriturg suurtele tarbijatele, 2013. algusest avaneb elektriturg kõigile.

"Euroopa Liit on võtnud suuna nii nimetatud rohelisema energia poole ning üks osa sellest on CO2 maksustamine. Üldiselt tähendab see seda, et kui tänaseni on elektritootjad saanud CO2 kvooti tasuta, siis alates 2013. aastast peavad ettevõtted hakkama ostma seda turult. Tänased turuhinnad on liikunud 15 euro kandis heitgaasitonnilt,2 sõnas Ruuda.

Kokkuvõttes tähendab see, et CO2 rikas elekter, mis on toodetud näiteks kivisöest, gaasist või põlevkivist, muutub kallimaks. Ning seda kogu Euroopa Liidus toodetud elektri puhul.

"Praegu kinnitab suletud turul elektrihinna Konkurentsiamet. Kui 2013. aastal avaneb turg Eestis kõigile, siis hakkab hinda kujundama klassikaline pakkumise-nõudluse suhe. Mida rohkem on pakkujaid, seda madalamaks peaks hind klientidele kujunema. Estlink 2 eesmärk ongi tugevdada konkurentsi ja tagada suuremahulisem ligipääs madala CO2 sisaldusega elektrile ehk siis põhjamaades palju hüdro- ja tuumaenergiat. euroopa Liidu eesmärk on see, et kõik liikmesriigid moodustaksid ühtse elektrituru," kommenteeris Ruuda.