Tervishoiuteenuste hinnad võivad jaanuaris tõusta seoses ravimitele piirhindade kehtestamisega, mille tulemusena kallinesid mitmed originaalravimid, teatas ETAle rahandusministeerium.

Mitmed eurotsooni analüütikud ootavad Euroopa Keskpangalt homme baasintressimäärade alandamist, et elavdada eurotsooni majandust ja hoida ära võimalikku tarbijahindade suurt langust. Samas võib USA-Iraagi sõja algus põhjustada naftahindade kiire tõusu, mis toob kaasa tarbijahindade kallinemise.

Eestis muutus tarbijahinnaindeks detsembris võrreldes novembriga -0,2 protsenti ja võrreldes 2001. aasta detsembriga 2,7 protsenti. Deflatsiooni peamisteks põhjusteks olid rahandusministeeriumi teatel detsembris mootorikütuse ja sideteenuste hindade odavnemine. Samal ajal jätkus toidukaupade ja soojusenergia hooajaline kallinemine, kuid selle mõju tarbijahinnaindeksile oli väike. Detsembri tarbijahindade langusele avaldas mõju USA dollari kursi stabiilne alanemine euro ja Eesti krooni suhtes.

Eesti 2002. aasta tarbijahindade muutuseks kujunes 3,6 protsenti, mis oli oodatust väiksem suvekuudel ja aasta lõpus toimunud deflatsiooni tõttu. Suvel mõjutas tarbijahinnaindeksi odavnemist enim toidukaupade hinnalangus ning aasta lõpus hinnasõda kütusefirmade vahel.

Eurotsooni tarbijahinnaindeks jäi esialgsetel andmetel detsembris muutumatuks ehk oli 2,2 protsenti. Prognooside kohaselt oodatakse eurotsoonis tänavu esimeses kvartalis deflatsiooni, kuna loodetud majanduskasvu pole toimunud. Majanduse arengut on mõjutanud madal välisnõudlus, mistõttu ei ole ettevõtted saanud oma toodangu hindu tõsta ja kasumlikkust parandada. See tõi rahandusministeeriumi teatel omakorda kaasa ettevõtete investeeringute vähenemise.