Justiitsminister Hanno Pevkuri ning EVEA esindajate kohtumisel arutati võimalusi lihtsustada ettevõtjate suhtlust riigiga ning räägiti ettevõtjate nägemusest ettevõtluskeskkonna arendamisel ja juba tehtud muudatuste mõjust, teatas justiitsministeerium.

Pevkuri sõnul on ettevõtjate esindajatega kohtumine saanud heaks traditsiooniks, mis annab ülevaate ettevõtluskeskkonnas toimuvast, seni võetud sammude mõjust ning toob lauale ettevõtjate kesksemad probleemid. Pevkuri rääkis, et riigipoolne panus on vaieldamatult selge, arusaadav ja kvaliteetne õigusloome ning konkreetsed toimivad e-lahendused, mis lihtsustavad ettevõtjate elu.

"Näiteks hetkel töötame välja järgmisest aastast käivituvat e-raamatupidamiskeskkonda, mis on mõeldud eelkõige alustavale ning väikesele ettevõttele.

Loodav võimalus peaks katma ära selliste ettevõtjate raamatupidamisvajadused ning lihtsustama oluliselt aruannete esitamist riigile.

Teine sama valdkonna mugavusteenus, mis lähitulevikus käivitub, on elektrooniline kohustuste kalender, mis tuletab ettevõtjatele varakult meelde tähtajad deklaratsioonide esitamise kuupäevadest, kuni maksude tasumise päevani välja," selgitas minister.

EVEA poolt oli üheks välja toodud teemaks maksetega hilinemine, mille osas olukorda parandavate muudatustega eelnõu kiitis valitsus eelmisel nädalal heaks. Täiendavate võimaluste arutelud seisavad aga veel ees.

"Teineteisele võlgu olemine ja pahatahtlik maksmata jätmine on muutunud ettevõtjate suurimaks probleemiks, mille vastu peab võitlema nii seaduste abil, kui ka ärikultuuri parandavate "pehmete" meetmetega. Tuletan kõigile meelde, et arvete tasumisega viivitamine seab raskesse olukorda arve esitaja ning pikemas perspektiivis ka tasumisega viivitaja enda," sõnas Marina Kaas.

Lõpetuseks tõid EVEA esindajad välja vajaduse muuta seaduste ja teiste juriidiliste tekstide keelekasutust lihtsamaks, kompaktsemaks ja tavakodanikele, sealhulgas ettevõtjatele arusaadavamaks. Selles osas on riik juba asunud normiks saanud õigusloome hea tavaga erasektorile eeskujuks.