Veel märtsis prognoosis ministeerium veebruari andmetele tuginedes hinnatõusu alanemist järgnevatel kuudel. Pisikest alanemist oli märgata mais, mil aprilliga võrreldes taandus hinnatõus 0,1 protsendipunkti, teatas rahandusministeerium.

Suvekuudel püsib inflatsioon ministeeriumi hinnangul jätkuvalt kahekohalisena.

Hinnatõusu pidurdumist on näha tööstuskaupade — majapidamistarvete ja riiete — ning teenuste — vaba aja veetmise einetamise ning eluasemeteenuste — osas. Odavnenud on näiteks üürihinnad.

Seega on majanduskeskkonna jahenemine hakanud avalduma ka hindades ning lähikuudel võib ministeeriumi hinnangul oodata baasinflatsiooni aeglustumise jätkumist.

Muret teeb toidu ja mootorikütuse kallinemine. Rahvusvahelistel turgudel on seni toiduainete hinnatõusu vedanud piimatoodete ja teraviljade hinnad kõrgtasemelt alla tulnud, mistõttu ei tohiks Eestis enam olulisemaid hinnatõuse nende kaupade osas ministeeriumi hinnangul enam toimuda.

Teise välistegurina hoiab inflatsiooni kõrgena naftahindade tõus, mis avaldub mootorikütuste kallinemises.

Statistikaameti andmetel aeglustus tarbijahindade aastane kasv mais 11,3 protsendini. Eurotsooni inflatsioon kiirenes välistegurite toel 3,6 protsendini.

Aprilliga võrreldes tõusid tarbijahinnad 0,6 protsenti, millest valdava osa moodustas toiduainete ning mootorikütuse kallinemine.