Rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu ütles Delfile kommentaariks, et rahandusministeerium on kirjeldatud olukordadega üldjoontes kursis.

"Riigihangete üldpõhimõtted on määratletud riigihangete seaduses. Nende kohaselt peab hankija tagama riigihanke läbipaistvuse ja kontrollitavuse nii avalikkuse kui järelevalve jaoks," sõnas ta.

"Kirjeldatud olukorrad lahendab ennekõike hankija poolt hanke professionaalne ettevalmistamine. Viimase aja praktika alusel tuleb rõhutada, et riigihanke edukus sõltub vägagi sellest, kui selgelt ja täpselt hankija nõudmised on tehnilises kirjelduses määratletud."

Peedu sõnul tuleks parima tulemuse saamiseks kindlasti kaasata eksperte, kuna näiteks ehitushanked on tehniliselt väga keerulised ja nende läbiviimisel võib ilma vajalike teadmisteta hätta jääda.

"Kehtiv seadus näeb ette ka regulatsiooni, kuidas käituda põhjendamatult madala maksumusega pakkumusega. Nimelt võimaldab seadus hankijal küsida pakkujalt kirjalikku selgitust ja tõendeid taolise madala pakkumuse kohta. Juhul, kui hankija leiab ka pärast selgitusega tutvumist, et pakkumuse maksumus on põhjendamatult madal, võib hankija pakkumuse otsusega tagasi lükata," rääkis Peedu.