Turvatrükikoja Vaba Maa põhiomanikku riiki esindav rahandusministeerium plaanib kokkulepet teiste aktsionäridega ning kogu trükikoja müükipanekut tervikvarana.

Eelmise aasta sügisel avaldas trükikoja aktsiate ostmise vastu huvi Eesti Loto, ent lotofirma nõukogu otsustas selle aasta märtsis, et Eesti Loto jääb siiski oma põhitegevuse juurde ning ei hakka endale Vaba Maa trüki-koja aktsiaid ostma.

RISKIDE HINDAMISEST LOOBUTI. Eesti Loto avalike suhete juhi Piret Küti sõnul pidi rahandusministeerium tellima finants-analüüsi trükikoja ostuga kaasnevate riskide kohta.

Eesti Loto nõukogu liige, rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik aga ütles, et põhjaliku analüüsi tellimisest siiski loobuti.

Eesti Loto huvi Vaba Maa aktsiate vastu tekkis siis, kui trükikoja 56,4 protsendi aktsiate ostu suhtes keegi teine erilist aktiivsust üles ei näidanud.

“Me jõudsime siiski järeldusele, et lotopiletite trükkimist võib alati tellida, selleks ei pea ise trükikoda omama,” põhjendas Vaarik Eesti Loto poolset aktsiatest loobumist.

Vaariku hinnagul kavatseb rahandusministeerium kui Vaba Maa aktsiate hoidja nende müügist teenida 21 - 22 miljonit krooni.

Rahandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Alar Urm sõnas, et ministeerium kavatseb nüüd pöörduda teiste Vaba Maa aktsionäride ehk Eesti Posti ja ·veitsi firma Graffo Imex AG poole ettepanekuga kaaluda trükikoja müüki tervikvarana. See eeldab aga seda, et nii Eesti Post kui ka ·veitsi osapool sellega nõus oleksid.

SHVEITSI OMANIK POLE OSALUSE SUURENDAMISEST HUVITATUD. Urmile teadaolevalt ei ole Graffo Imex huvitatud oma osaluse suurendamisest.

Eesti Posti juhatuse esimees Tarmo-Jaan Tõeleid sõnas, et tema ei ole veel rahandusministeeriumi uuest kavatsusest midagi kuulnud.

“Kui selline ettepanek tehakse, siis me võime seda kaaluda,” ütles Tõeleid.

“Samas oleks minu meelest õige, kui Eesti Postil jääks teatud osalus ja kontroll Vaba Maa trükikoja üle alles. Oleme ju seal siiani trükkinud suurema osa oma postmarkidest. Ja nende trükikvaliteet on kogu aeg paranenud,” rääkis Tõeleid.

SOOME TRÜKIB MARGID HOLLANDIS. Tõeleid lisas, et Eesti Post ise ei ole huvitatud riigi poolt müüki pandud 56,4 protsendi Vaba Maa aktsiate omandamisest. Samas viitas ta Soome kogemusele, kus trükitakse kõiki postmarke välismaal, valdavalt Hollandis.

Vaba Maa juhatuse esimees Enn Vels ütles, et tema on ettevõtte tegevjuht ega ole omanike omavahelistesse suhetesse sekkunud.

“Loogiline on, et äriettevõtted peaksid olema eraomanike käes,” lisas ta.

Vels ei soostunud avaldamast Vaba Maa varade väärtust.

Vaba Maa aktsiakapital on 14,3 miljonit krooni.

Lisaks korralikele turvatrükiseadmetele on ettevõtte omanduses ka Tallinna vanalinnas asuv kinnistu.