Kuigi eelnõu on juba tekitanud ettevõtjate esindajate seas poleemikat ja tõstatanud mitmeid küsimusi, siis ministeeriumi maksupoliitika asekantsleri Dmitri Jegorovi sõnul ei too see endaga kaasa sisulisi muudatusi. 

„Seadus täpsustab paljuski seda, mis juba kehtib ega too endaga kaasa sisulisi muudatusi, praegu on tegemist ka eelnõu kooskõlastusega, kus täiendused on tavapärased,“ ütles Jegorov. „Positiivsena väärib märkimist ettevõtjate panus konkurentsikeskkonda läbipaistvamaks muuta läbi kaubandus- ja tööstuskoja ettepaneku täiendada ettevõtluse kohta avaldatavaid andmeid.“

Ministeerium märgib esmaspäeval saadetud pressiteates, et eelnõuga täpsustatakse maksu- ja tolliameti võimalusi tagada seaduste täitmist. 

Maksuametil on kogu aeg olnud õigus koguda tõendeid või saada neid vaatluse käigus, nüüd saab neid koguda mitte ainult menetledes konkreetset maksuasja, vaid ka maksualase rikkumise ärahoidmise eesmärgil, kui selleks on põhjendatud kahtlus. Seni on see õigus olnud vaid tolli valdkonnas, seisab ministeeriumi teates. 

Vaatluse sätteid täpsustatakse nii, et maksuhalduril on õigus vaadelda vallasasja, mis on samaaegselt maksukohustuslase valduses ja seotud tema majandus- või kutsetegevusega, kuid asub vaatluse läbiviimise hetkel väljaspool maksukohustuslase majandustegevuse asukohta. Üldjuhul antakse vaatlusest ette teada ja see viiakse läbi ajal, kui toimub maksumaksja majandustegevus.

Ministeerium rõhutab, et vaatluse käigus on keelatud siseneda kellegi tahte vastaselt tema eluruumi ja seda ka juhul, kui eluruumides toimub maksukohustuslase majandus- või kutsetegevus. 

Kaubandus-tööstuskoja ettepanekul laiendatakse avaldatavaid andmeid, mis suurendab konkurentsikeskkonna läbipaistvust. Nii avaldatakse edaspidi käibemaksukohustuslase deklareeritud käibemaksu summa kvartalis ning töötamise registri andmetel tööandja töötajate arv. 

Maksuvõla ajatamine muudetakse ministeeriumi kinnitusel samuti paindlikumaks. Seni on maksuvõlga olnud võimalik ajatada vaid selle olemasolul. Seega kui maksumaksja teab, et ta ei suuda täita talle teada olevat eesseisva tähtajaga maksukohustust, on tal võimalik edaspidi taotleda selle ajatamist etteulatuvalt.