Euroopa Komisjon on otsustanud laiendada selle aasta veebruaris alustatud põhjalikku uurimist Estonian Airile antava riigiabi suhtes, võttes nüüd vaatluse alla ka Eesti 28. veebruaril 2013 tehtud otsuse suurendada varem antud päästmislaenu 28,7 miljoni euro võrra, teatas Euroopa Komisjon.

"Euroopa Komisjoni tänane teade on osa kogu riigiabi protsessist," sõnas MKM nõunik Rasmus Ruuda.

"Eesti Vabariik esitas 20.12.2012. aastal riigiabi taotluse Euroopa Komisjonile seoses päästmisabi andmisega Estonian Airile, 28.02.2013. a otsustas valitsus päästmisabi laenu suurendada ning sellekohane teatis saadeti ka Euroopa Komisjonile," selgitas Ruuda.

"Tegemist on ühe ja sama riigiabi taotlusega ning MKM on seisukohal, et tegemist on ühe päästmisabi laenuga, mida on Estonian Airile väljamakstud erinevates osades vastavalt ettevõtja põhjendatud restruktureerimisvajadustele. Seega „üks kord, ainuke kord“ põhimõtet ei ole rikutud," ütles Ruuda.

Eeskirjade kohaselt tohib ettevõttele päästmisabi anda ainult üks kord kümne aasta jooksul, et vältida kiratsevate ettevõtete kunstlikku elushoidmist maksumaksja raha eest (nn esimese ja viimase korra põhimõte).

28. veebruaril 2013 otsustas Eesti suurendada päästmislaenu 28,7 miljoni euro võrra, millest 16,6 miljonit on juba Estonian Airile välja makstud. Eesti seisukoht on, et algne 8,3 miljoni euro suurune laen oli mõeldud Estonian Airi käigushoidmiseks 31. märtsini 2013, ning et pärast seda perioodi on ettevõttel elus püsimiseks vaja lisavahendeid.

Eesti ametiasutused väidavad, et enamikku täiendava laenu summast, st 23,8 miljonit eurot 28,7 miljonist on vaja kiireloomuliste struktuurimeetmete rahastamiseks, et Estonian Air saaks kavandatava ümberkorraldamise täielikult teoks teha, vähendada ettevõtte suurust ning viivitamata minimeerida kahjusid.

Komisjon uurib nüüd, kas päästmislaenu suurendamine 28,7 miljoni euro võrra vastab riigiabisuuniste nõuetele.