Eile otsustas VAKO, et jätab Väinamere Liinide kaebuse rahuldamata, kus Laevakompanii nõudis parvlaevahankel osalenud Tallinna Sadama tütarfirmade võitu kehtetuks tunnistamist. See on järjekorras juba kolmas VAKO otsus, mis Saaremaa Laevakompanii tütarfirmale kaebustele õigust ei anna.

Aega 10 päeva

VL-il on aega 10 päeva viimase VAKO otsuse vaidlustamiseks halduskohtus, kaks eelmist otsust on Väinamere Liinid juba halduskohtus vaidlustanud.

Siiani pole parvlaevahanke korraldaja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi saanud ka Tallinna Sadamaga lepingut sõlmida, sest VAKO otsusest peab mööduma 14 päeva.  Siiani on tänane parvlaevaoperaator, Vjatšeslav Leedole kuuluv firma Väinamere Liinid erinevate vaidlustustega saanud konkurendi ja MKM-i vahelist lepingusõlmimist edasi lükata. Tallinna Sadam on hoolimata olematust lepingust riigiga siiski laevade projekteerimise ja ehitamisega edasi läinud.

VL on taotlenud kahel korral halduskohtus ka õiguskaitse kohaldamist, et vaidluste käimasoleku ajal uut lepingut sõlmida ei saaks. Siiani pole kohus õiguskaitsega nõustunud.

Lepingu sõlmimise tõenäoline kuupäev - 5. detsember

Kui VL kaebab ka viimase VAKO otsuse edasi (selleks on aega 10 päeva), aga kohus jällegi õiguskaitset ei anna, saab MKM sõlmida parvlaevade operaatori lepingu 14 päeva pärast ehk 5. detsembril.

Viimases, 40-leheküljelises (!) VAKO otsusest nähtub, et sel korral keskendus Väinamere Liinid tõestamisele, et Tallinna Sadamal ja tema tütarfirmadel oli riigifirmadena mitmeid eeliseid hankel edukaks osalemiseks. VAKO nende seisukohtadega ei nõustunud.