Põllumajandusministeeriumi asekantsler Toomas Kevvai rääkis ERR-i raadiouudistele, et talle teadaolevalt ei plaani Eesti riik praeguses olukorras elusloomade eksporti keelata ning seda ei saa Euroopa Liidu riigid teha ka omal algatusel.

"Hetkel ei ole Eestis olukord kindlasti selline, et me peaksime üldse kaaluma elussigade ekspordi või teistesse liikmesriikidesse vedamise keelamist," rääkis asekantsler.

Kevvai sõnul on ka teiste riikide praktika selline, et üleriigilisi keelde ei rakendata.

Siiani ei ole Tõusigade Aretusühistu nõukogu liikme Urmas Lahe sõnul ükski Eesti seakasvataja katkujuhtumite tõttu sõlmitud ekspordilepingutest ilma jäänud.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel kinnitas Ärilehele, et jahimehed leidsid eile Viljandimaalt Tarvastu vallast veel kolm surnud metssiga, tegemist on varem sealtsamast leitud Aafrika katku surnud metssea põrsastega.

Kas ka nende kolme sea surma põhjustas sigade Aafrika katk, saab Pärteli sõnul kinnitada siis, kui labor on vastuse andnud.

Seni on sigade Aafrika katk tuvastatud kahel surnud metsseal.

Pärteli sõnul tuleb valmis olla selleks, et katk levib lähiajal laiematele aladele. „Metssigade liikumine ei ole paraku kontrollitav,“ nentis ta.