Regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri (IRL) poolt ministeeriumide vahelisele kooskõlastusringile saadetud omavalitsuskorralduse reformi seaduse eelnõu kannab selgelt sõnumit stiilis "ühinege vabatahtlikult või me ühendame teid".

Regionaalministri idee kohaselt peaks Eestis pärast 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimisi olema kuni 63 omavalitsust, milles elab enamasti 5000 inimest.

Ministri "konkreetseks plaaniks" nimetatud eelnõu näeb ette, et omavalitsused esitavad maavanemale mõne tõmbekeskusega ühinemise otsuse koos vastavate dokumentidega 2014. aasta 30. detsembriks.

Eelnõu kohaselt peab ühinejatel olema ühine piir, samas ei ole maakonnapiirid takistuseks. Juhul kui ei soovita ühineda ja omavalitsusse jääb alla 5000 elaniku, võtavad minister ja valitsus ohjad oma kätte.

"Oleme eelnõus ette näinud ka selle võimaluse, et kui mõnes kohas peaks mingil põhjusel jääma lahtiseid otsi, siis valitsus seob need otsad regionaalministri ettepanekul lõpuks kokku," selgitas minister Kiisler Saarte Häälele.