Kirjale on lisaks Eestile alla kirjutanud ka Rootsi, Tšehhi, Taani, Soome, Iiri, Itaalia, Läti, Leedu, Portugali, Hispaania ja Suurbritannia ministrid, teatati Oviiri büroost ajakirjandusele.

Kirjas Malmströmile teatavad allakirjutanud, et Euroopa Liit ja USA on teineteise tähtsaimad majanduspartnerid ning lähikuudelt oodatakse vabakaubanduslepingu läbirääkimiste ning Euroopa Komisjoniga koostöö jätkumist.

„Euroopa Liidu majanduskasv, heaolu ja töökohad ei sõltu ainult reformidest ja rahastusest, vaid ka avatud, progressiivsest ja tasakaalustatud kaubanduspoliitikast,” usuvad allakirjutanud riikide ministrid.

Kirjas seisab, et kui me soovime majanduse kasvu, tuleb meil tegeleda tuleviku väljakutsega ning Euroopa peab selgelt esitama oma juhtpositsiooni vabakabaubanduslepigu läbirääkimistel.

Minister Oviir põhjendas kirjale allakirjutamist sellega, et on veendunud, et TTIPi läbirääkimisi tuleb jätkata ning selle seisukoha kavatseb ta välja öelda ka Bratislavas 23. septembril toimuval Euroopa Liidu kaubandusministrite kohtumisel.

„See on nii Euroopa Liidu kui Eesti huvides, et läbirääkimised jätkuksid. Eesti siseturg on sedavõrd väike ja meie sõltuvus kaubandusest väga suur. Parem ligipääs USA turule on kindlasti meie ettevõtete huvides,“ lausus Oviir.

EL-USA vabakaubanduslepingu (Trans Atlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) läbirääkimised algasid juulis 2013. Läbirääkimiste seni viimane 14. voor toimus 11.–15. juulil Brüsselis. EL-i kaubandusministrite kohtumisel 23. septembril arutatakse läbirääkimiste hetkeseisu ning järgmisi samme.