3. oktoobril aset leidval kohtumisel tutvustab minister valitsuse seisukohta selle suhtes, millises mahus peab valitsus võimalikuks järgmisel aastal eraldada raha riiklikeks põllumajanduse toetusteks, teatas ETAle põllumajandusministri nõunik Kaja Tullus.

Reedel saatis Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) juhatus ministrile pöördumise, kus nendib, et põllumeeste ja valitsuse vaheliste läbirääkimiste protokoll ei kajasta läbirääkimistel kokkulepitut adekvaatselt.

Ministri ja põllumeeste 3. oktoobri kohtumisel tuleb arutusele ka see pöördumine.

ETKL peadirektor Kaul Nurm on ETAle öelnud, et läbirääkimistel lepiti üheselt ja arusaadavalt kokku, et põllumajandussaaduste prognoositava turuhinna ja taotlushindade vahe 2002. aastal on 801 miljonit krooni. Samuti lepiti kokku selles, et põllumajandusminister taotleb valitsuselt täiendavalt riigieelarve projekti 422,9 miljonit krooni lisaks varem taotletud 378,1 miljonile.

Taluliidu juhatuse arupärimises põllumajandusminister Ivari Padarile ja põllumajandustootjate esinduse juhile, põllumajandus-kaubanduskoja nõukogu esimehele, Tartu Agro juhatuse esimehele Aavo Mölderile palutakse selgitust, miks ei kajasta protokoll tegelikult kokkulepitut ning miks ei saadetud protokolli tootjaorganisatsioonidele.

Ka tahab taluliidu juhatus teada, miks on palunud põllumajandusminister valitsusel tulude puudujäägi vahe üksnes teadmiseks võtta ning miks ei taotlenud minister valitsuselt täiendavat raha riigieelarve projekti.

Tulluse sõnul on minister taotlenud raha vastavalt võimalustele. Tänavu oli põllumeestele otsetoetusteks umbes 290 miljonit krooni, lisaks 61 miljonit SAPARDi programmi jaoks ja 12 miljonit tõuaretuseks. Sel aastal on toetusteks eelarveprojektis 340 miljonit krooni, sellest 40 miljonit on põllumajanduskeskkonnatoetuseks, lisaks on 61 miljonit SAPARDi kaasfinantseerimiseks.