„Maakondi külastades ning sealsete inimeste ja ettevõtjatega kohtudes on läbiva probleemina kõlama jäänud sobiva tööjõu puudus. See on peamine põhjus, mis takistab ettevõtetel oma tootmise avamist või juba olemasoleva laiendamist Tallinna nö kuldsest ringist väljaspool," ütles Palo.  

Palo sõnul on riigi strateegiline huvi, et inimesi elaks kõikjal Eestis ja et väiksemad linnad ja alevid ei jääks vaid suvituskohtadeks. „Siin on oluline ka küsimus väljarändest. Kui inimene on sunnitud oma kodukohast lahkuma, siis pole enam tema jaoks sageli vahet, kas minna Tallinna või hoopis üle lahe. Uue elu algust tähendab see otsus nagunii. Niisiis peab riik tegema kõik selleks, et inimene sundotsuseni oma kodukohast lahkuda ei peakski jõudma," ütles ta.

Muutusi peab rakendama paketina

Riigil on Palo hinnangul maapiirkondades ettevõtluse ärgitamiseks ja seega ka töökohtade loomise soodustamiseks mitmeid võimalusi, millel on oluliselt suurem mõju, kui neid rakendada paketina.

Kõigepealt tuleb anda kohalikule omavalitsusele seadusega kohustus ja õigus ning vajadusel ka vahendeid, et  ettevõtluskeskkonna arendamisega aktiivselt tegelda. Täna see omavalitsuse ülesanne ei ole.

Paljudes piirkondades takistab inimeste mujalt Eestist sinna tööle tulekut soodsate ja kaasaegsete elamispindade puudus. Riiklikult toetatud üürielamute programmi väljatöötamisega on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis juba alustatud.

Veel tuleb Palo sõnul võimaldada riigihangetes regionaalsete aspektide arvestamist, siinkohal võiks olla võimalik hindamisel anda lisapunkte konkurentsivõimelise palgaga töökohtade loomise eest kohalikele inimestele.

Selleks, et ettevõtet motiveerida maapiirkonda tulema ja sinna töökohti looma, tuleb luua võimalus, et riik saaks osaliselt või ka täielikult katta elektrivõrguga liitumise kulusid ning teha soodustusi elektriaktsiisilt ja taastuvenergiatasult. Ühtlasi tuleb arvestada ka paljude töökohtade hooajalisusega ja töökohustuste mahuga. Kindlasti  tuleb kaotada minimaalne sotsiaalmaksu määr. Inimesi, kes oleksid valmis töötama osalise töökoormusega, on täna tööandjal palgata liiga kallis, ütles Palo.