Uus valitsus vahetab eksminister Raivo Vare ameeriklastega peetavatelt elektrijaamade müügi läbirääkimistelt välja

andres@epl.ee

Neljapäeval ehk samal päeval valitsuse tagasiastumisega sõlmis teede- ja sideminister Raivo Vare raamlepingu, mille järgi hakkavad toimuma läbirääkimised USA energeetikakontserniga NRG Energy Narva elektrijaamade baasil ühisettevõtte loomiseks. “Lahkuv valitsus ei tee reeglina riikliku tähtsusega otsuseid,” kommenteeris akadeemik ja endine Riigikogu liige Endel Lippmaa. Tema sõnul on uuel valitsusel võimalik läbirääkimiste raamleping tühistada. “On täiesti normaalne kui järgmine minister selle lepingu annulleerib,” ütles ta.

“Lepingu sõlmimine oli tõesti natuke liiga tormakas samm,” ütles ka kolmikliidu teede- ja sideministri kandidaat Toivo Jürgenson. “Tegemist on ikkagi lahkuva valitsusega ja läbirääkimiste ajagraafiku paikapanemisega oleks võinud natuke oodata,” lausus ta. Jürgensoni sõnul peab uus valitsus läbirääkimistel lähtuma nüüd olemasolevast olukorrast. Jürgensoni sõnul kavatseb kolmikliidu valitsus Raivo Vare NRG-ga läbirääkija koha pealt välja vahetada. “Läbirääkimisi peab juhtima kas keegi väga kõrge riigiametnik või valitsuse liige,” lausus Jürgenson.

NRG Energy Eesti esinduse direktor Hillar Lauri ütles, et raamdokumendi sõlmimine neljapäeval oli vaid formaalsus. “Lepingu tingimustes lepiti kokku delegatsioonide esimesel kohtumisel 17. veebruaril, siis lihtsalt ei jõutud sellele alla kirjutada,” kinnitas Lauri.

Varelt ei õnnestunud eile kommentaari saada.

Vare sõlmitud raamdokument sätestab läbirääkimiste protseduuri ning ajakava, andes ühisettevõtte loomist ettevalmistavatele töögruppidele võimaluse alustada tegevust.

Müües Narva elektrijaamad praeguste plaanide järgi NRG Energy’le, jääb riik ilma miljarditest kroonidest, väidab akadeemik Endel Lippmaa. Juhul kui Narva elektrijaamad oleksid uued, oleks nende hind ligikaudu kolm miljardit dollarit. NRG äriplaani kohaselt on elektrijaamade järelejäänud eluiga 18 aastat, mis on umbes kolmandik elektrijaamade kogu elueast.

Seetõttu peaks Lippmaa sõnul riik elektrijaamade eest küsima umbes miljard dollarit.