Briti nael kukkus kiiresti ja järsult enim alates Brexiti hääletuse tulemustest. Nael kukkus USA dollari vastu täna 6,1%. Arvutialgoritmide laamendamine valuutaturul võimendas kukkumist, kuid mis oli selle ajendiks – mis käivitas kauplemisrobotid?

Nael puudutas päeva sees ära 1,1841 dollari taseme, mis on madalaim tase alates 1985. aasta märtsist. Seejärel kogus nael end veidi ja kaotus vähenes 1,5 protsendile kui nael tõusis 1,2428 dollarile. Mõned kauplejad arvavad, et keegi jämenäpp pani kauplemissüsteemi vale hinnaga tehingukorralduse, millest joobusid kauplemisalgoritmid, mis lisasid survet ajal mil kauplemine on tavaliselt hõre, kirjutas Bloomberg. Teised aga viitasid Financial Timesi artiklile, kus Prantsusmaa president Francois Hollande ütles, et Suurbritannia peab kannatama Euroopa Liidust lahkumise otsuse eest.

Sydneys asuva Rochford Capitali direktor Derek Mumford ütles, et tema ja ta kolleegid otsivad naela kukkumisele põhjust kammides läbi uudiseid ja internetti.

„Kukkumise kiirus viitab välkkauplemise krahhile või mingisugusele ebaõnnestumisele,“ ütles Mumford.

Samuti ei ole selge, kui palju nael kukkus. Bloombergi koondleht näitab põhjaks 1,1841, kuid vähemalt ühes kauplemisplatvormis oli põhjaks 1,1378.

„Sellised arvamused ise ei suuda põhjustada sellises ulatuses kukkumist,“ ütles Macquarie panga valuutastrateeg Gareth Berry FT ilmunud loo kohta. Ta arvab, et nael võib täna taastuda 1,25 dollarini, kuid tänase järsu kukkumisega on kõik tehnilised toetustasemed purustatud, mistõttu naelale saavad ees olema rasked kuud.

„Paistab nagu oleks kauplemialgoritmide põhjustatud välkkrahhi põhjustanud Financial Timesi artikkel,“ ütles IG analüütik Angus Nicholson. „Arvestades Aasia madalat kauplemisaktiivsust sundis see teisigi algoritme karjainstinktist järgnema ja võimendama kukkumist.“