Meieraha on tehtud selleks, et näha, kui palju riigil raha kasutada on, mis tuluallikatest eelarve koosneb ja milleks seda kulutatakse.

2012.aasta riigieelarve eelnõu põhjal on prognoositud tulusid ja kulusid näidatud valdkondade lõikes. Selle jaotuse aluseks on rahvusvaheliselt kasutatav COFOG klassifikatsioon. Arvestus selle kohta, kuidas riigiasutuste kulud valdkondade vahel jagunevad, on tehtud koostöös Rahandusministeeriumiga.

Riigieelarve on otseses tähenduses riigi eelarve, ehk koondab ministeeriumide, põhiseaduslike institutsioonide ning Riigikantselei eelarved. Kõik see kokku on aga ligi 90% valitsussektoris kasutada olevast rahahulgast. Näiteks ei leia riigieelarve tulude seast seda osa maksudest, mis läheb kohalikele omavalitsustele. Puudu on nii töötuskindlustusmakse kui selle kogunenud reservid.

Milliseid otsuseid riigieelarve suhtes tehakse?

Riigi raha planeerimine on tihedalt seotud valitsuse eesmärkidega Eesti elu arendamisel. Millised need eesmärgid on, saame lugeda koalitsioonileppest ja tegevusprogrammist. Kuid kas saame ka ise hinnata, kuidas riigieelarves plaanitud kulutused aitavad nende eesmärkide suunas liikuda? Selleks peab vaatama eelarveridade sisse ja vahele ning süvenema seletuskirja, kus põhjendatakse kulude vajalikkust. 

2012. aastal on ligi kolmveerand (74,3%) kulude kogumahust plaanitud juba võetud kohustuste täitmiseks – näiteks pensionite väljamaksmine. Seega on poliitilised otsused nii valitsuse kui riigikogus võimalikud vaid väiksema osa suhtes kogu eelarvest. Seda enam on vajalik iga otsust kaaluda ja põhjendada.

Eelkõige tahab kodanik teada, kas eelarves ette nähtud rahaga suudab valitsus täita seatud eesmärgid ja valijale antud lubadused ? Kui kulusid kärbitakse, kas siis kasvab efektiivsus või jääb riigis midagi olulist üldse tegemata? Kas kulude kokkuhoid on igas poliitikavaldkonnas õigustatud? Nendele küsimustele püüavad eelarve rubriigis vastata oma ala asjatundjad. Valitsusel ja riigikogulastel on aga samuti võimalus olulisi valikukohti ja otsuseid aktiivselt selgitada.