Väide, et 1. mail maksab kütus ühes või teises teenindusjaamas nii- või naapalju, on juba olemuselt vale. Statoili esindajana oleks seda praegu öelda ka lausa võimatu – autokütuste jaemüügil tehakse hinnaotsuseid kehtiva sisseostuhinna põhjal, arvestades hetke konkurentsisituatsiooni. Me ei tea täna, mis on kütuse maailmaturuhind 30. aprillil või 1. mail, ja seetõttu on praegu võimatu öelda ka kütuse jaemüügihinda Statoili teenindusjaamades maikuu esimestel päevadel.

Statoil ega ükski teine Eesti ettevõte ei mõjuta kütuse maailmaturuhindade kujunemist ega Eesti riigi aktsiisipoliitikat. Kohatu on jätta lugejale muljet, nagu plaaniks Statoil algatada hinnatõusu.

Statoili jaoks seob 1. maid ja kütushinda ainult üks kindel fakt – iga liiter kütust, mille me viime aktsiisilaost välja alates 1. maist, on maksustatud uue aktsiisimaksu määraga. Bensiini puhul on see 4,5 krooni liitri kohta (kasv 1 kroon + käibemaks) ja diisli puhul 3,8 krooni (kasv 1,25 kr + käibemaks).

Mõistmaks, milliseks võib kujuneda autokütuste hind pärast 1. maid, tuleb esmalt lähtuda faktist, et aktsiisimaksust tulenev hinnatõus ja maailmaturuhinna liikumine on omavahel täiesti sõltumatud asjad. Ühtpidi peaks tõesti aktsiisimaksu tõusust tulenema arvestuslik kütusehinna tõus. Reaalselt sõltub aga see, kui kõrgeks kujuneb ühe liitri kütuse hind tarbija jaoks teenindusjaamas, sisseostuhindade tasemest sel hetkel ja kohalikust konkurentsist.

Leian, et eilse Päevalehe looga tehti liiga nii Statoilile kui ka Eesti autojuhtidele, kellele loodi tulevikust väär ettekujutus. Ajakirjaniku hüpoteesi kütusehindade kujunemisest lähitulevikus pakuti välja faktina ja kahjuks pandi sellele juurde kütusehindade järsku kerkimist demonstreeriv graafik viitega “allikas: Statoil. Nii pandigi Statoili suhu ennustus, mida me teinud pole ega kavatse teha ka tulevikus.

VIGADE PARANDUS

• Eilse majanduskülje loo “Maikuu algab kütuse hüppelise hinnatõusuga” graafikus oli eksitav informatsioon – keskmised kütuseliitrite hinnad pärast 1. maid ei ole Statoili poolt paika pandud ning need ei pruugi olla sellised, nagu graafikus näidatud (95 Euro – 11,1 kr/l, 95 Euro Ultima – 11,35 kr/l, 98 Euro Ultima – 11,8 kr/l ja Diisel Euro Fortis – 10,2 kr/l). EPL