Leedu piimatootjate liit pöördus eelmisel nädalal Leedu valitsuse ning parlamendi poole palvega piirata Eesti ja Läti toorpiima sissevedu ning samuti Poola piimatoodete importi. Lisaks nõudis liit vaatamata piima ja piimatoodete hinna drastilisele langusele maailmaturul, et Leedu fikseeriks piima kokkuostuhinna märtsikuu tasemel.

Ka linnuliha ning munade tootjad on Leedu parlamendi põllumajanduskomisjonile oma muret kurtnud ning kinnitanud, et suudaksid ise kohaliku nõudluse rahuldada, mistap oleks vaja nende toodete importi teistest riikidest, eelkõige Poolast ning Ukrainast piirata.

Leedu põllumajandusettevõtete liidu juht Jonas Sviderskis tõdes, et töötlemis- ja turustusettevõtted võiksid riiklikke huvisid silmas pidades piimale ning lihale rakendatavat juurdehindlust ning riik käibemaksu vähendama.

Seimi pressiteate kohaselt on põllumajandusminister Andrius Palionis kinnitanud, et komisjon on juba ette valmistanud sammud, et põllumehed ei peaks muretsema. Nii plaanitakse toidu interventsiooni, riigi toidureservi suurendamist, põllumeestele soodsate laenude andmist ning teisi toetusmeetmeid.

Leedu eksperdid hoiatavad, et Eesti, Läti ja Poolaga kaubandussõja alustamine võib Leedu enda vastu pöörata ning riigis võib hakata osasid toidukaupu nappima.

Leedu piimatootjate assotsiatsiooni üleskutse toorpiima hinna määramiseks ning selle sisseveo keelamiseks kahjustab riigi avatud majandust ning võib ka korruptsiooniohtu suurendada, tõdes Leedu vabaturu instituudi ekspert Indrė Genytė-Pikčienė Leedu Delfile. Ka Euroopa Komisjon on toonitanud, et kaupade vaba liikumine peab liikmesriikide vahel ka karantiiniperioodil jätkuma. „Kui alustame naabritega kaubandussõda, on see väga negatiivne pretsedent ning me peame tagajärgedega silmitsi seisma," lausus Genytė-Pikčienė.

Sarnaselt Eesti omale on ka Leedu majandus ökonomisti sõnul väga avatud ning igal sõjal võib olla ka vastupidine efekt: kui kõik riigid sõdima hakkavad, siis võib Leedus toitu nappima hakata. Nii on Genytė-Pikčienė sõnul ainus majanduse töös hoidmise võimalus selle hoidmine avatuna ning tuleb vältida olukorda, et osalised üritaksid praegust olukorda oma huvides ära kasutada. „Kui valitsus hakkaks mõnda sektorit eraldi reguleerima, siis suureneb ka korruptsioonioht, sest mängus on väga kitsad huvid," lausus ta.

Genytė-Pikčienė sõnul oleks toorpiima Lätis ja Eestist sisseveo piiramine lühinägelik, sest Leedu ise ei suuda vajaminevat kogust piima toota, lisaks on küsimus ka kohaliku toorpiima kvaliteedis.

Lietuvos Rytas kirjutab, et Leedu väikefarmide toodetava ning vahendavate kooperatiivide kaudu müüdava piima kvaliteet on väga kõikuv. Lisaks sisaldab see sageli keharakke- mis tähendab, et lehmad kannatavad udarapõletiku all- ja ka antibiootikumide jääke.

Leedu Pieno centrase juht Egidijaus Simonis lausus majanduslehele Verslo Zinios, et kogu riigi piimatööstuse ning piimandussektori elujõulisuse säilitamiseks on oluline, Eesti ja Läti toorpiima tarned jätkuksid. Eesti ja Läti kvaliteetset piima kasutatakse kõrgema lisandväärtusega toodete valmistamiseks. Kui selle piima sissevedu peatatakse, tähendaks see enam kui 1300 töölisele töö kaotust ja ka edasisist piima kokkuostuhinna langust.

Sõda Poolaga on juba ette kaotatud

Ka kirjutab ajaleht, et Poolaga piimasõja alustamine on lühinägelik, sest võitjaks jääb naaberriik. Kuna Poola ostab Leedust vaid 1-2%, kuid Leedu ekspordib Poola 10-15% piimatooteid, siis suurema kahju kannataks Leedu. Lisaks ostavad poolakad ka Leedust toorpiima. Nii, et kellele sellist lahingut tarvis oleks?

Leedu toidu- ja veterinaaramet on juba alustanud Eestist ja Lätist sisse toodava piima kvaliteedi täiendavat kontrolli. Seni on piimatööstused kvaliteeti ise kontrollinud. Leedu piimatööstused on toonitanud, et sellised sammud võivad täielikult lõpetada kõrge kvaliteediga Eesti ja Läti piima impordi ja sellega hävitada ka kogu Leedu piimatööstuse ning põhjustada Balti riikide vahelise piimasõja.

Kolmandik Leedu tööstuste kasutatavast piimast tuleb Eestis ja Lätist.

Sarnaselt Eestile on ka Läti piimatootjad pöördunud põllumajandusministeeriumi poole palvega peatada Leedu farmerite surve vabakaubanduse peatamiseks. mitte alluda ning peatada katsed ELi riikide vahelist vabakaubandust peatada.