"Tootjad üritavad kõiki võimalusi kasutades toetuseid riigilt ehk kõigilt elektritarbijatelt, välja pressida. See ei ole eetiline," ütles MKM-i avalike suhete nõunik Rasmus Ruuda BNS-ile.

"Veske udutab kahjuks ise," sõnas Ruuda kommenteerides Eesti Jõujaamade ja Kaugkütteühingu juhatuse esimees Andres Veske väidet, et MKM on toetanud väiksematele koostootmisjaamadele omatarbe elektri eest taastuvenergia tasu maksmist. "Memorandumi punkti sisuks on selgitada välja, kas omatarbe eest oli tootjatel õigustatud ootus toetust saada," rääkis Ruuda.

MKM on jõudnud seisukohale, et õigustatud ootus selles valguses puudus. Ruuda hinnangul toetab MKM-i seisukohta õigustatud ootuse puudumise osas ka Riigikogu analüüs.

Kui oleks selgunud, et omatarbe eest oli tõepoolest õigustatud ootus saada toetust, oleks MKM olnud nõus toetusega selle elektrienergia eest, mida on vaja ainult elektrienergia, mitte elektrienergia ja soojuse tootmiseks ja sedagi nendes elektrijaamades, millel on väljastatud tootjaliini tegevusluba, ütles Ruuda.

"Kordan veelkord - ei ole tõsi, et seadus lubas omatarbe eest toetust maksta. Kui see nii oleks olnud, siis oleks seadus nii ka sätestanud," lisas ta.

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütteühingu sõnul toetas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) veel aasta alguses väiksematele koostootmisjaamadele omatarbe elektri eest taastuvenergia tasu maksmist.

AS Graanul Invest teatas kolmapäeval, et ettevõttel on õigustatud ootus omatarbeks kulunud elektri eest toetust saada, ministeerium omapoolses teates lükkas väite ümber, sest sellist toetust pole elektrituruseadus kunagi ette näinud.

Teisipäeval teatas riigikogu majanduskomisjon, et toetab elektrijaama oma tarbeks kasutatava taastuvenergia doteerimise küsimuses elektrituruseaduse eelnõu miinimumvarianti, mille järgi saavad toetust väiketootjad, kes kasutavad enda toodetud elektrit läbi tootjaliini oma tarbeks.