Elektrituru avanemine 01.01.2013 mõjutab kindlasti elektrienergia hinda, kuid turuhinda prognoosida on küllaltki keeruline, selgitab ministeerium elektrituru seaduse muutmise eelnõu seletuskirjas. „Elektrienergia praeguste turuhindade juures tähendaks elektrituru avanemine kodutarbija ja väiksema äritarbija jaoks umbes 20% hinnatõusu – suurematele elektritarbijatele veidi rohkem, väiksematele vähem.”

Võrguteenuste, aktsiisi ning taastuvenergia tasude osatähtsuse erinevuse tõttu lõpphinnas on elektrienergia hinna tõusu mõju erinevatele tarbijagruppidele erinev, leiab ministeerium, ja kui arvestada praeguseks teada olevaid selle aasta hinnatõusu kavatsusi, siis turu avamise efekti mõju hinnatõusule jääks paari protsendipuntki võrra madalamaks.

„Samas tuleb arvestada, et turu avamine toimub umbes pooleteise aasta pärast ning elektrienergia turuhinnad ei ole püsivad – seetõttu sõltub tegelik hinnatõus ikkagi konkreetsest turuolukorrast ning vahepeal toimunud muutustest,” seisab seltuskirjas.

Oluliste elektri hinda mõjutavate teguritena nimetab majandusministeerium teise elektrikaabli ehitamist Eesti ja Soome vahele ning Rootsi-Leedu elektrikaabli ehitust, mis võimaldavad Eesti ja Baltimaade turgude lõimumist teiste riikide elektriturgudega.

„Samuti tuleb arvestada uute elektrituulikute ühendamisega nii Eesti kui teiste Balti riikide ja Skandinaavia süsteemidega, uute hüdroelektrijaamade ehitamisega Norras, Soome tuumajaama valmimisega ning pikemas perspektiivis pole välistatud ka täiendavate tuumajaamadeehitus regioonis,” lisab ministeerium. Nimetatud tegurite seas on nii neid, mis võiksid elektrienergia turuhinda Eesti jaoks kergitada (uued ühendused) kui ka alandada (lisanduv tootmisvõimsus).