Otseselt kinnisvaraarenduse ja -vahendusega tegelevates ettevõtetes on viimaste aastate kinnisvarabuum mõningal määral suurendanud tööhõivet, tänases situatsioonis on oodata vastupidiseid arenguid.

Viimastel aastatel teeniti küll suuri kasumeid, kuid see ei pruugi olla piisav halvemate aegade üle elamiseks. Pakkumine on oluliselt ületanud nõudlust, ettevõtetel on suured realiseerimata varud, mis tähendab, et uusarendusi tehakse vähesel määral ja see mõjutab negatiivselt ehitussektorit ning sellega seotud tegevusalasid - ehitusmaterjalide tootmine, puit, mööbel, kaubandusettevõtted.

Mõne aastaga kasvas ehituses hõivatute arv ligi kaks korda ning nõudluse languse tõttu on oodata ka töökohtade vähenemist. Samas tuleb silmas pidada, et elamute ehitus moodustab ehitusturust kolmandiku (ülejäänu on infrastruktuuri ning mitte-eluhoonete ehitus), samuti on vabama tööturu tingimustes võimalik ehitustöötajate siirdumine välismaale.

Kuna ka välisriikides on näha pigem ehitusturu jahtumist, siis võib oodata, et kinnisvaraturu langus toob kaasa ka töötuse suurenemise. Mõju ulatuse kohta annavad indikatsiooni majanduskasvu prognooside allapoole korrigeerimised, mis on seotud nii kinnisvara kui ka sellega seotud tegevusalade nõudluse ning üldise kindlustunde vähenemisega.