Majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Karel Lember märgib, et majanduskriisi ajal on palgafondi pidanud vähendama ka riigiettevõtted.

„Enamikul suurematest riigiettevõtetest ühel või teisel kriisiaastal tööjõu kogukulud siiski kukkusid. Rohkem kui kahel kolmandikul ettevõtetest tööjõukulud vähenesid 2009. aastal võrreldes 2008. aastaga. Palgataset suudeti hoida suuresti efektiivsemaks muutumise arvel ning vähendati pigem tööjõu hulka, mistõttu ka tööjõukulud hõivatu kohta tihtipeale ei langenud,“ räägib Lember.

Tema sõnul näitavad numbrid küllaltki ausalt tööturu situatsiooni. „Konkureeritakse ju tööjõu pärast vabaturul ning kui tasu ei vastaks tööle, jääksid töökohad lihtsalt täitmata. Võib küll mõelda, et AS-is Eesti Post või Hoolekandeteenustes on palgafondid liiga väiksed, kuid tööjõukulude tõus seal tähendaks ka koheselt teenuse hinna tõusu tarbijate jaoks. Seega võib öelda, et proportsioonid on tasakaalus. Ühest küljest töötajaid leitakse ning teisalt on ka teenuse hind turule vastuvõetav,“ arvab peaspetsialist.