Põhilise teemana käsitles komisjon piirvalve ja tolli töö ümberkorraldamist nõnda, et piiriületuseks kuluv aeg väheneks. „Seoses piiriületuste mahu kasvuga, mis eelkõige tuleneb vene turistide arvu suurenemisest, on eesmärk juba tänavu piirivalve ja tolli tööd tõhustada, et vähendada piiriületuseks kuluvat aega ning sellega järjekordi idapiiril," ütles MKMi transpordi asekantsler Eero Pärgmäe.

Teise olulise teemana leidis komisjon, et vajalik on uue Venemaa suunalise turismi ja piiriüleste kaubavedude potentsiaali uuringu läbiviimine, mis annaks täpse ülevaate liikumiste perspektiividest ning võimaldaks piiriületuskohtade investeeringute pikaajalisemat planeerimist.

Lisaks sai komisjon ülevaate olukorrast maanteepiiripunktides, sealhulgas uue Narva silla rajamise tasuvusuuringu lähteülesandest, Välisministeeriumi sammudest Venemaal konsulaarteenuste parandamiseks ja ettevalmistustest Tallinn-Peterburi rongiliikluse parandamiseks.

Lisaks Pärgmäele kuuluvad komisjoni rahandusministeeriumi eelarvepoliitika asekantsler, Siseministeeriumi korrakaitse- ja migratsioonipoliitika ning sisejulgeolekupoliitika asekantslerid, Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler, Politsei- ja Piirivalveameti peadirektor, peadirektori asetäitja piirivalve alal ja piirivalveosakonna piiriturvalisuse büroo juht, Maksu- ja Tolliameti peadirektor ning Riigikantselei strateegiadirektor.

Komisjoni ülesanne on eri ametkondade ja ministeeriumite pädevusse kuuluvate piiriületuse ja sellega seonduvate küsimuste määratlemine, analüüsimine ning probleemide lahendusvõimaluste pakkumine. Töögrupp kaasab vajadusel küsimuste lahendamisele riigi- ja omavalitsusasutuste ning valitsusväliste organisatsioonide esindajaid.