Hind (kliendi jaoks) võib alaneda, aga ei pruugi, ütles konkurentsiameti elektroonilise side osakonna juhataja Rivo Mets. Tunduvalt olulisemaks nimetab ta aga mobiilifirmade ja nn fiksvõrkude kõnelõpetustasude vahel lõhe vähenemist. “Leiame, et liigse kasumi teenimine teise võrgu arvelt ei ole põhjendatud.”

Kõnelõpetustasu makstakse minutipõhiselt ning tasaarveldus eri operaatorite vahel toimub kord kuus või kvartalis. Seejuures kannab raha teisele üle see operaator, kelle kliendid sooritasid enam kõnesid teise firma võrku. Lauatelefonide operaatoritele on see aga kahjulik, sest nende jaoks kehtiv kõnelõpetustasu jääb paarikümne sendi piiresse, mobiilifirmadel on nende võrku lauatelefonilt sooritatud kõne eest võimalik küsida aga 1,37 krooni.

AS-i Eesti Telekom juhatuse esimees Valdo Kalm otsest seost tarbijale kujuneva kõneminuti hinnaga ei tõmba. “Tegemist on hästi keerulise ärimudeliga. Sidumishinna languse trend on selgelt näha ja meie oleme seda täpselt järginud. Selleks on väga selged Euroopa regulatsioonid, mida viib meil ellu konkurentsiamet,” lausub Kalm. Tele2 ja Elisa on konkurentsiameti otsuse vaidlustanud.

Möödunud nädalal avaldas Euroopa Komisjoni telekomiküsimustega tegelev liige Viviane Reding arvamust, et sidumishindu tuleks endiselt alandada ning viia need Euroopa piires ühtsele tasemele.

Mobiilivõrkude kõnelõpetushindu hakati Eestis reaalselt reguleerima 2005. aastast.

Konkurentsiameti otsus mobiiltelefonivõrgus kõne lõpetamise hinna kohta jõustus 2006. aasta märtsis, kehtides kolmele suurema turujõuga mobiilifirmale. Möödunud aasta novembrist on see tasu minuti kohta 1,66 krooni, selle aasta juuli algusest 1,37 krooni.

Elisa Eesti AS-i tegevdirektori Sami Seppäneni hinnangul ei ole õige võrrelda Eestit teiste riikidega: “Näiteks Küprose ja Norra kõrvutamine on absurdne, sest kommunikatsioonide vedamine läbi mägede ja fjordide on kordi kallim.” Samal ajal on suhteliselt tasapinnalise Eesti sidumishinnad Norra omadest endiselt kõrgemad.

Näiteks Bulgaarias on sidumishind 2,86 krooni, samal ajal Küprosel aga 0,31 krooni. Euroliidu keskmine on 1,32 krooni.