EMT infojuhi Kaja Pino sõnul on Elisa avaldus kummaline seetõttu, et Põhjamaadeski, nagu Elisa väidab, ei ole mobiilifirma esimene, kes selliseid kiiruseid pakub.

Esimesena allalaadimiskiirust (HSDPA) 7,2 Mbit/s ja üleslaadimiskiirust (HSUPA) 1,4 Mbit/s rakendanud Põhjamaade operaator oli Pino väitel Rootsi mobiilioperaator 3, kes tegi seda 17. septembril.

EMT kasutab 3,5G-võrgu allalaadimiskiirust 7,2 Mbit/s ja üleslaadimise maksimumkiirust (HSUPA) kuni 1,5 Mbit/s alates detsembri algusest. "Oktoobrikuus olid esimesed testid," ütles Pino.

Elisa teate kohaselt testisid eile Elisa võrgus uusi kiirusi - allalaadimiskiirus 7,2 Mbit/s ja 1,4 Mbit/s -esimesena Eestis telekommunikatsioonikonverentsi Fookus 2008 osalejad.

Pino sõnul on laadimiskiiruste puhul esialgu tegemist tehnoloogiainimeste omavahelise võidujooksuga. Kuna kiirust võimaldavate seadmete kasutajate hulk ei ole suur, puudutab see väheseid kliente.

"Elisa püsikasutajate paketidki on piiratud kahe megabitiga sekundis," teab Pino.

Osa seadmeid ei ole aga müügilegi jõudnud, näiteks EMT müüb HSDPA modemeid alates detsembri algusest, kuid HSUPA modemid tulevad müügile alles järgmise aasta esimese kvartali alguses.

EMT väidab, et on iseenesest valmis sisse lülitama ka 14,4 Mbit/s maksimaalse allalaadimiskiiruse, kuid sellel puudub reaalne tarvidus, kuni pole olemas lõppkasutajaseadmeid.