Eesti Mobiiltelefoni (EMT) avalike suhete juhi Jüri Kriisemanni sõnul arvestab EMT kindlasti selle otsuse mõjul ümberkujunevat turusituatsiooni ja teeb vajadusel korrektiivid ka oma hinnakirjas klientide vajadusi arvestades.

Kriisemann märkis, et Eesti Telefoni poolt on tegu väga kliendisõbraliku otsusega, mis mõjutab ka kõiki turuosalisi.

"Eesti Telefoni transiitkõnede hinna alandamine annab ka meile soodsad võimalused pakkuda oma klientidele paremaid lahendusi," ütles Radiolinja Eesti tegevdirektor Sami Seppänen BNS-ile.

Seppäneni sõnul on kindel, et klientidele tähendab uus hinnakujundus Radiolinja võrgus soodsamaid hindu nii lauatelefonile helistamisel kui ka rahvusvaheliste kõnede tegemisel.

"Uued ja soodsamad hinnad hakkavad Radiolinja võrgus kehtima hiljemalt uue aasta algul," lisas Seppänen.

Radiolinja Eesti teenusoperaatori üksuse juht Adrus Hiiepuu ütles BNS-ile, et sidumishinna alandamine ei tähenda siiski automaatselt sama suurt kõnehinna langust Radiolinja kliendile Eesti Telefoni võrku helistamisel.

Kolmekordne langus viib sidumishinna rahvusvaheliselt aktsepteeritava tasemeni, hinna soodsaks muutumisest saab rääkida alles edasise odavnemise korral, rääkis Hiiepuu.

Hinnalangus tarbijatele sõltub põhiliselt konkurentsi olukorrast ning sidumishinna alanemine annab Hiiepuu sõnul Radiolinja parema võimaluse konkureerimiseks.

Q GSM teatas, et kavatseb seoses Eesti Telefoni transiitkõnede hinna alanemisega langetada Eestist asuvalt mobiiltelefonilt tehtavate rahvusvaheliste kaugekõnede hindu.

Q GSM tegevdirektori Üllar Jaaksoo kinnitusel pole seda siiski võimalik teha enne, kui Eesti Telefon lisaks meediakanalite informeerimisele ka Q GSM-i vastavatest lepingulistest muudatustest teavitab.

"Eesti Telefoni PR-avalduse peale ei saa me oma hinnakirju muuta," nentis Jaaksoo.

Q GSM kaubamärki kasutava Ritabelli ja Eesti Telefoni vaheline leping näeb ette 30-päevalist etteteatamist, kuid Ritabelli pole hinnamuutustest tänaseni teavitatud.

Mis puudutab võrkude sidumise hindu ja nende rakendamise aega, siis need määratakse kahepoolsetel läbirääkimistel saavutatud kokkuleppega, sõnas Jaaksoo.

Üheks oluliseks punktiks läbirääkimistel kujuneb kindlasti ka kõnealustustasu kehtestamine transiitteenuste puhul, märkis Jaaksoo.

Põhjendamatult kõrge transiitteenuste tasu paratamatu ja olulise langusega monopoli lõpu eel on Q GSM arvestanud juba pikema aja jooksul tuues turule mitmeid turu parima hinnaga tooteid ja teenuseid, rääkis Jaaksoo.

Seoses sideteenuste turu lõpliku avanemisega muutub uuel aastal aga üldse küsitavaks vajadus transiitteenuse kui sellise järele, sõnas Jaaksoo.

Q GSM on Jaaksoo kinnitusel juba sõlminud võrkude otsesidumise lepingu Radiolinja Eestiga ning läbirääkimised Eesti Mobiiltelefoniga on algatamisel.

Eesti Telefon teatas kolmapäeval, et alandab 1. detsembrist senistes lepingutes sättestatud sidumishindu ligi kolm korda ja uus hind on 18 senti soodusajal ja 24 senti normaalajal.

Samuti alandab Eesti Telefon võrku läbivate transiitkõnede hindu ligi kümme korda üheksa sendini minuti eest.