Seekord haaras kivi järele esimesena Elisa, kellele teeb meelehärmi EMT väide, justkui kataks EMT kvaliteetse 3,5G leviga kogu Eesti.

Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen teatas eile, et EMT on kogu Eesti katmise väitega liiga vara välja tulnud „Elisal on veel neljandik Eestimaad katta, kuid leviala katvuse vahe EMT-ga on täna kõigest 6%,” sõnas Seppänen. Elisa väidab, et kui nemad katavad 3,5G leviga kogu Eestist 73%, siis EMT 79%. Eksitava sõnumi vaidlustamiseks pöördus firma tarbijakaitseameti poole.

Eile pärastlõunal hüppas kaklusse sisse ka kolmas Eestis tegutsev mobiilioperaator Tele2, kui firma kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov nimetas Elisa kaebust EMT vastu eelkõige turunduslikku eesmärki kandvaks.

Pada sõimab katelt

„Elisa soovib endale avalikku tähelepanu tõmmata,” teatas Gorstov Delfile. Kolme operaatori levialad ei kattu tema sõnul küll kunagi täielikult, sest see sõltub mastide asukohast, geograafilistest iseärastustest jms, ent suures plaanis peaksid levialad kõigil kolmel olema ikkagi sarnased. Tele2, kes reklaamib ennast kui hinnaliidrit, keeras vaidluse sisu hoopis sellele, milline firma pakub 3,5G andmesidevahetust kõige soodsamalt.

EMT avalike suhete juht Kaja Sepp jäi eile Raadio1.ee saates „Digitund” aga oma tööandja väite juurde, et tõepoolest on iga pisemgi nurk Eestist leviga kaetud. Samal ajal tunnistas ta, et võrku tuleb veel senisest tunduvalt tihedamaks ehitada.

„Nagu võrgumehed ütlevad, ei saa võrk kunagi päris valmis,” ütles Sepp.

Mida siis kõik nutitelefoni omanikud ja sülearvutiga metsast internetti otsivad kliendid sellest arvama peavad? Tõenäoliselt seda, et täieliku katvuse reklaami päris tõsimeeli uskuda ei maksa. Ja kui kuhugi maakohta on plaanis 3,5G ühendus hankida, tasub enne kindlaks teha, kas ja millise antenniga signaal sinna ka tegelikult jõuab.