Sideameti tururegulatsiooni osakonna juhataja asetäitja Alar-Ants Smirnov ütles Eesti Päevalehele, et Eesti mobiilioperaatorite võrkudesse helistamisel küsivad võrguoperaatorid ebamõistlikke hindu. Seetõttu on teinud sideamet operaatorfirmadele ettepaneku kõne lõpetamise hindu alandada.

Smirnovi sõnul maksab praegu lauatelefonilt mobiiltelefonile helistamine tarbijale iga minuti pealt keskmiselt krooni rohkem kui helistamisel ühest mobiilivõrgust teise. See on tema sõnul põhjendamatult kallis.

“Kui vaadata mobiilioperaatorite kasumit, on näha, et millegi pealt nad raha teenivad,” lausus Smirnov. Ta ei osanud spekuleerida, kui suurt kasumit mobiilioperaatorid kõrge sidumishinna pealt teenivad.

“Mobiilioperaatorid oleksid pidanud sidumistasu juba varem alandama,” ütles Smirnov.

Tema sõnul võidab mobiilifirmadest kõrgete sidumistasude tõttu kõige enam see operaator, kelle võrku kõige rohkem kõnesid tehakse. Ta ei täpsustanud, millise operaatoriga tegu on.

Smirnovi sõnul on mobiilioperaatorite süsteemid sidumisteenuse puhul seotud tunduvalt väiksemate tegevustega kui näiteks võrgusiseste kõnede puhul. See toob tema sõnul kaasa kokkuhoiu, mistõttu on operaatorite tulu põhjendamatult suur.

##Kui mobiilioperaatorid sidumishindu alandavad, võivad hinnad Smirnovi sõnul ka tarbijate jaoks mõnevõrra alaneda. Kui suur hindade langus sellega kaasneda võiks, ei osanud Smirnov prognoosida.

Sideamet eeldab, et mobiilioperaatorid reageerivad sidumistasude alandamise ettepanekule kuu aja jooksul. “Kui seda ei tehta, võtab sideamet vastavad meetmed kasutusele,” ütles Smirnov.

Hetkel maksab kõne lõpetamine EMT ja Radiolinja võrgus 3,06 krooni ja Tele2 võrgus 3,5 krooni. Rootsis on võrreldav näitaja sideameti andmetel 2,01 krooni ning Austrias 2,15 krooni, teatas BNS.

“See on fakt,” vastas Radiolinja Eesti juhataja Sami Seppänen küsimusele, kas sidumishinnad on liialt kõrged.

Tema hinnangul on kõrgete sidumistasude taga ajalugu ning mobiilioperaatorite suhtumine üksteisesse. Seppäneni sõnul peaksid sidumistasude alandamisel kõik operaatorid koostööd tegema. “Põhimõtteliselt oleme sidumishindade alandamisega nõus kaasa minema,” ütles Seppänen.

“Meie kõne lõpetamise sidumistasu pole kaugeltki kõige suurem,” lausus EMT avalike suhete juht Kaja Pino. Tema sõnul peaks sidumishindade alandamisega peale hakkama kõrgeimat hinda nõudvast operaatorist.