Teenus on võrreldav taksodes kasutatavate raadiosaatjate süsteemiga, kus sohver saab ühe nupuvajutusega suhelda kõikide taksode ja “kiisuga” korraga.

Sarnast süsteemi kasutavad ka politseinikud jpt. Nüüd tehakse lihtsalt mobiiltelefonist selline raadiosaatja.

Internetitelefoni Skype ning populaarse suhtluskanali MSN Messengeriga võrreldaval PTT teenusel tehakse kõned läbi interneti näiteks GPRS kanalist. Kõnelejal on telefonis nähtav oma sõprade ja tuttavate nimekiri, kes on hetkel aktiivsed (on-line) ja kellega PTT abil ühe nupulevajutusega suhelda saab.

EMT arendus- ja tehnoloogiadirektori Tõnu Grünbergi sõnul soovib ka EMT järgneva paari aasta jooksul Eestis PTT teenust pakkuma hakata. “Kindlasti toome turule, see tulemata ei jää, iseküsimus on, millal,” ütles ta.

Teenus on Euroopas uus, hetkel pakutakse seda vaid USA-s, kus läbi PTT toega mobiiltelefoni tehtud kõned on tavalistest kõnedest odavamad.

Sobib ka proffidele

Uus teenus võiks Eestis Grünbergi sõnul sobida nii tavatarbijate suhtluskanaliks kui ka professionaalseks töövahendiks, mis on olnud PTT edu aluseks USA-s. “Praegu on suurim küsimus meie jaoks teenust toetavate telefonide turule tulek, Eestis neid hetkel praktiliselt ei ole,” ütles Grünberg.

Suhtlemine PTT teenuse kaudu võib olla küll odavam, kuid rääkida saab üks vestluse osapool korraga, mistõttu ei ole dialoog kõige mugavam. “Maksustada saab teenust mitut moodi, näiteks minutitasuga või ka bitipõhiselt,” ütles Grünberg.

Operaatoritele tähendab teenuse aktiveerimine tema sõnul miljonite kroonide investeerimise vajadust. Et teenus end ära tasuks, peaks potentsiaalseid kasutajaid olema võimalik lugeda tuhandetes.

Radiolinja Eesti ja Tele2 ei näe hetkel vajadust Push to Talk teenusega turule tulemiseks.

“See ei ole tarbijatoode, on rohkem nagu ärikliendile mõeldud, sobilik näiteks ehitusobjektidel info vahetamiseks,” ütles Radiolinja Eesti juhatuse esimees Sami Seppänen.

“Kui näeme nõudlust turul sellise teenuse järele, siis ka kaalume sellega tulekut,” ütles Tele2 turundusjuhi kt Kristjan Seema. “Täna sellist nõudlust pole.”

Nokia usub oma kodulehel www.nokia.com PTT süsteemi elujõulisusse ning teeb süsteemi arendamiseks tihedamat koostööd Ericssoni ja Siemensiga ning nimetab lahendust avatuks ka teistele tootjatele. Süsteemi eeliseks tavalise mobiilside kõrval nimetatakse seda, et ühepoolne side kasutab efektiivsemalt võrguressurssi.