"Mina avan mobiiltelefoniga koduvärava. Piisab ühest nupuvajutusest," ütles kitarriõpetaja Ain Varts. "Arvan, et sellisel teenusel on potentsiaali. Näiteks metsas sportides võiksin kodus sauna sooja panna. Samuti võiks korteri mobiili abil valve alla panna," ütles ta.

Kaks teenust. Praegu saab mobiiliga seadmeid juhtida kahe teenusega: M2M ja M2M Link. Üks on eelkõige andmesidepakett, teine võimaldab seadmeid vaid sisse lülitada.

"Uus teenus, nimega KoduKIT, on kontrollerist ning interneti rakendustest koosnev kompleksne teenus, millel on kodu valvekeskuse funktsioon. Teenuse tellijale paigaldatakse koju või kontorisse KoduKIT kontroller, mille kaudu ta saab juhtida seadmeid mobiiltelefoniga või internetist mis tahes maailma punktist," ütles EMT arendusjuht Urmo Männi.

"KoduKIT võimaldab näiteks avada distantsilt õueväravat, trepikoja ja garaaĻiust, lülitada etteantud ajaks sisse mis tahes elektriahelaid, näiteks kütte- ja kastmissüsteeme, õuevalgustust, kontrollida valvesüsteemi olekut jne. Samuti on võimalik jälgida ruumide temperatuuri ja selle alusel kütet juhtida ning edastada voolumõõtja näitu," rääkis ta.

Männi sõnul on teenus suurte laiendamisvõimalustega. Autoriseerimata ligipääs on välistatud ning saab määrata, kellel ja millal on õigus helistada ja seadmeid juhtida.

Tema sõnul plaanib EMT uue teenuse osas ka koostööd juhtivate turvafirmadega.

"EMT teenuse kasutamine on avatud kõikide operaatorite klientidele," ütles Männi.

"KoduKITi juhtimine käib lühinumbritele helistades ja internetist. Lülituse kinnitus saabub ekraaniteatena, alarmide korral kõneteate või sõnumina. Samuti saab saata otseteavituse turvafirmasse. Internetis on täielik toimingute logiraamat ning kasutajate haldus," ütles Männi.

M2M Link teenus võimaldab lihtsamaid seadmeid sisse lülitada, kuid ei võimalda staatuse kontrolli.

Igale seadmele number. "Igale seadmele omistatakse mobiiliga juhtimiseks neljakohaline lühinumber seeriast 95xx, millele saavad helistada nii EMT lepingulised kliendid kui kõnekaardi Simpel kasutajad.

Lühinumbrile helistades kontrollitakse kõigepealt, kas helistajal on õigus seadet juhtida ning siis edastatakse signaal kontrollerisse seadme küljes, mis selle tööle rakendab," rääkis Männi.

Ta lisas, et kõik tänapäevased voolumõõtjad, ka keerleva rattaga, omavad impulssväljundit, millega KoduKIT seotav on. Lisaks on ühendatavad soojamõõtjad ja muud sarnased kulumõõtjad," ütles ta.

Sõltuvalt sellest, kas valveseade on juba paigaldatud, maksab KoduKIT 5000 –10 000 krooni.

EMT pakub paar aastat ka MobiKIT-i teenust, mis on autovalve seade ja võimaldab alarmi aktiveerida ning maha võtta, soojendust sisse ja välja lülitada, kütusepumba tööd blokeerida, auto asukohta määrata jne. Seadmel on palju funktsioone ning see on ühenduses turvafirma valvekeskusega. MobiKIT maksab keskmiselt 10 000 krooni.