Nädalavahetusel Elite Model Look Eesti ja Läti konkursil rahvusvahelise žürii hulgas Maarjamaad väisanud Fredo Kazemi on modelliäris kaasa löönud 16 aastat ning lõppu ei paista. Rohkem kui 50 kontori ning ca 12,5 miljardi kroonise (800 mln eurot) käibega Elite Grupis arenguvõimalustest puudust ei tule. Üle 20 lennureisi kuus, tuhanded silme eest läbi jalutavad modellihakatised ja lõppematuna näivad talendi otsimise konkursid pole talle siiani tüütavaks muutunud. Praegu lööb Kazemi Elite Model Looki ettevõtmistes kaasa peaasjalikult Euroopa tasandil ning mõistagi Baltikumis.
•• Oled modelliäris kaasa löönud suurema osa teadlikust elust. Mis on selle aja jooksul suurimad muutused, mida maailma mastaabis välja tooksid?
“Kui 1990-ndate modellid olid tõelised iludused ka klassikalise ilu mõistes, siis praegu on võtmesõnadeks pigem silmatorkavus ja eripära. Üldsusele meeldib pikkus ja kondine figuur pluss segu erinevatest detailidest. Selle peale publik aplodeerib.”
•• Aga PR kurioosumid, mis jäävad väljapoole välimuse skaalat? Näiteks Kate Mossi fenomen?
“See on tõesti kurioosum, millest räägib terve moemaailm. Lehed ei väsi kirjutamast, kuidas karjääriredeli tipust narkosõltuvuse pärast sama hästi kui alla prantsatanud staarmodell pärast võõrutusravi rohkem kui eales varem kampaaniatega raha kokku ajab. Seletamatu edu! Minu isiklik hinnang on siiski selline, et ma ei soovitaks ühelgi modellil narkosõltuvusega avalikkuse tähelepanu püüda ja ma ei tahaks kunagi Kate-suguse inimesega koos töötada.”
•• Kellega tahaksid koos töötada?
“Inimese õiged proportsioonid ning suhtumine ja lojaalsus tulevad kõigepealt. Tähtsuse järjekorras järgmised on modelli hea nahk, elujõulised juuksed ning terved hambad. Olgugi et loetelus ühtegi ennenägematut eeldust ei leidu, on materjali leidmine aasta-aastalt üha keerulisem ja kõiges on süüdi interneti-pitsa-McDonaldsi kultuur ning see on mu suurim luupainaja, haigus, mis kahjuks nakkab.
Mida aeg edasi, seda raskemaks muutub modellide leidmine. Ka Baltikumi puhul on Tallinnas, Riias ja Vilniuses tüseneva noore naise stereotüüp juba kanda kinnitamas ning parim materjal tuleb kahtlemata maapiirkondadest.”
•• Tüdrukud lähevad priskemaks, materjali jääb üha vähemaks. Kas Ida-Euroopa ilusad naised hakkavad alla käima?
“Ei, mitte niimoodi! Olen endiselt veendunud, et maailma kõige ilusamad naised igasuguse ilu mõistes elavad just nimelt Ida-Euroopas. Venemaa, Baltikum, TsŠehhi ja Poola on vaieldamatult esirinnas. Selles pole kahtlust!
Kui keegi minult neli aastat tagasi oleks küsinud, kus elavad maailma ilusaimad tüdrukud, oleksin vaieldamatult nimetanud Eestit. Nüüd, kus rohkem käinud-näinud olen, tõmbaks regiooni pisut laiemaks ja ütleks, et kogu Ida-Euroopa.
Rahvastiku lõikes leiab mujalt Euroopast nii head materjali siiski vähe. Kui näiteks Eestist leiab tuhande inimese seast 100 superhead modelli, siis sama suurest inimhulgast Rootsist leiaks kümme ja Portugalist üldse kõigest kolm inimest.”
•• Mida toob tulevik?
“Selge on see, et ma väljendan vaid oma isiklikku seisukohta, kuid usun sügavalt, et klassikaline ilu tuleb modellindusse tagasi. Eheda ilu armastus ei saa lihtsalt liiga pikalt purgis püsida. Ah et millal ilu tagasi tuleb? Seda on raske öelda. Arvan, et kolme kuni viie aasta pärast ikka. Kui tulevikust rääkida läbi majandusliku vaatevinkli, siis olulisi hüppeid modellinduses kui majandusharus näha ei ole. Tegemist on stabiilse äriga, ärimahu muutused aasta lõikes on tillukesed.”
•• Mida arvad Carmen Kassi eduloost?
“Tean Carmenit väga hästi. Oleme mitmel korral kokku puutunud. Arvan, et ta on ilus naine. Tema edulugu kinnitas vana tõde, et osa äri tõsiseimatest tegijatest avastatakse enamasti juhuse läbi: tänavalt või poest. Nii irooniline kui see ka ei tundu, tavaliselt just need neiud, kes modelliks saamise endale kinnisdeeks võtnud, selles valdkonnas läbi ei löö. Kui teiste utsitamisel konkurssidele või agentuuridele pilte saatnud neiudel pigistab king kõige rohkem enesekindluse koha pealt, siis kinnisideega neiudel on küll enesekindlust, aga vajaka jääb kvaliteedist.”
•• Mis on modellitöö kõige raskem osa?
“Leian, et noortele on suurimaks hoobiks, et sõbrad ja tutvusringkond ümbert ära kaovad. Mida edukam karjäär, sead suurem põnts. Olgugi et sellest kõigile modellihakatistele eelnevalt räägime, ei usuta meid siiski. Kolme kuni nelja kuu pärast, kui teema taas üles kerkib, on vaidlemishimu juba tagasi tõmmanud. Saadakse aru, et ligi miljoni kroonisele aastateenistusele vaatamata on tegemist väga üksildase eluga: hotellid, lennukid, pildistamised ja nädalaks-paariks tekkinud sõbrad ei kaalu sageli üles sellise elu glamuuri ja eksklusiivsust – see on tihti ka põhjuseks, miks talendikad noored rahvusvahelises mõttes alati kõige kaugemale ei pruugi jõuda. Olematut lapsepõlve ja puudulikku pereelu ei saa rahasse panna.”

* * *

Elite Model Look

•• Elite Model Looki rahvusvahelist lõppvõistlust korraldab maailma suurim modelliagentuuride kett Elite Model Management.
•• Konkursi rahvuslikes eelvoorudes osaleb igal aastal üle 350 000 neiu. Varem on Elite Model Looki abil tuule tiibadesse saanud sellised maailmakuulsad modellid nagu Claudia Schiffer, Gisele Bundchen, Cindy Crawford jt.

Fredo Kazemi

•• Rootsi päritolu Fredo Kazemi karjäär algas modelliäris suhteliselt madalalt: moeetenduste fotoabi kohalt. Sealt edasi arenes karjäär show´de produktsiooni juhi ametini, kust Kazemi juba isikliku modelliagentuuri asutas. Praeguseks Rootsi suurima, 1200 modelli esindusõigust omava modelliagentuuri Modelling osanikuna on Kazemi kaks ja pool aastat kaasa löönud Elite Model Looki tegemistes.