See ettevõte peaks Eesti kapitali toel sirguma tuuleenergia tootmise lipulaevaks Eestis. Pikemas perspektiivis soovitakse firma Tallinna börsil noteerida, kirjutab Ärileht.

Freenergy on sisuliselt fond ja selle idee on väga sarnane 2001. aastal Eesti ärimeeste poolt kokku pandud Raudtee Erastamise Rahva ASiga (RER). Ainuke vahe on selles, et fond ei lähe mitte raudteed erastama, vaid selle eesmärk on investeerida tuuleenergia tootmisse Eestis ja mujalgi. Fondi on plaanis kaasata Eesti ärimeeste kapitali ning tulevikus börsilt väikeinvestorite raha.

Freenergy juhi, investeerimispankur Kalle Kiigske sõnul on fondil osalus kolmes arendatavas projektis: Kunda, Virtsu 2 ja Paldiski tuulepargis. Igal projektil on oma operaatorfirma.

Hetkel Kundasse kavandatavas tuulepargis osalust omav ning peagi Freenergy omanikeringiga liituv Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juht Jaan Tepp ütles, et fond tahab börsile minna, kui on teatud kriitilise mahu investeerinud. “See juhtub siis, kui on piisavalt likviidsust, et kvalifitseeruda IPOks,” ütles ta. Selles suunas liigutakse siiski tasa ja targu, samm sammu haaval.

Tepi sõnul on Freenergy eesmärk saada ka tuuleenergia tootmise lipulaevaks Eestis, et Eesti tuuleressurss oleks maksimaalselt kohaliku kapitali käes, just nagu näiteks põlevkiviressurss.