Muu hulgas lükatakse täna tehtud muudatustega seaduse jõustumine edasi seniselt 15. juulilt 1. novembrile 2010, teatas riigikogu pressitalitus.

President Toomas Hendrik Ilves osutas seadust tagasi lükates õiguslikule vaakumile, mis tekib enne uue seaduse nõuete rakendumist. Vee-ettevõtjaile jääks nimelt ligi pooleks aastaks vaba voli ühepoolseks hindade kehtestamiseks. Samuti juhtis riigipea tähelepanu sellele, et majandusministrile antakse kaugkütte lepingutingimuste kehtestamisel õigusi, mis peaksid olema reguleeritud seaduses ja mitte ministri määrustega.

Komisjoni muudatused likvideerivad õigusliku vaakumi veeteenuse hindade kujundamisel enne, kui seaduse kohaselt hakkab hindu kooskõlastama konkurentsiamet. Esitatud muudatused näevad ette, et üleminekuperioodil osutatakse veeteenust tarbijatele hindadega, mille omavalitsuste volikogud on seni kehtinud seaduse alusel paika pannud.

Komisjoni hinnangul välistab see olukorra, kus vahetult enne uue seaduse rakendumist hakatakse hindu tõstma. Täiendavalt on lisatud klausel, et konkurentsiametil on õigus igal ajal nõuda veeteenuse hinna kooskõlla viimist käesoleva seaduse nõuetega.

Riigikogu hääletab homme

Majanduskomisjon täpsustab oma muudatustega ka majandusministri õigusi võrguettevõtja ja soojatootja vahelise lepingu sõlmimisel. Muudatuse kohaselt kehtestab minister oma määrusega konkursi korra ja pakkumiste hindamise metoodika, et hinnata pikaajaliste lepingute sõlmimise ja investeeringute tegemise vastavust seaduse tingimustele. Seaduse algne versioon võimaldanuks ministril oma määrusega kehtestada ka lepingu tingimused ja lepingu kooskõlastamata jätmise alused.

Riigikogu täiskogu jätkab eelnõu menetlemist teisipäeval kell 10 teise lugemisega. Kolmas lugemine on kavas tund aega pärast teise lugemise lõppemist.